Ciclistul paralimpic Theodor Matican pornește în cursa Max Aușnit

337

Și în acest an, la Lugoj se va derula deja tradiționala Cupa Max Aușnit la ciclism. Participă peste 300 de persoane din România, SUA, Italia, Austria, Ungaria, Serbia și Camerun. Înscrierile on-line s-au încheiat deja. Dar doritorii bine antrenați, încă pot să se prezinte direct la fața locului, vineri, 22 iulie până la ora 20, să se înscrie pe listele de concurs.

Caravana ciclistă va ajunge sâmbătă, 23 iulie, în centrul orașului Lugoj în jurul orei 10, plecarea fiind din A&O Truck Stop de pe centura ocolitoare a orașului. Pentru sportivii experimentați nu va fi o problemă să termine cursa în trei ore. Însă organizatorii au luat în seamă și doleanțele celor cu mai puține resurse fizice sau tehnice și au extins timpul maxim de încheiere la șase ore, dând o șansă în plus oricui va vrea să facă mișcare.

Traseul va arăta cam așa:

Lugoj, ora 10 se pleacă cu start neutralizat, în coloană în spatele unei mașini a poliției rutiere, pe o lungime de 11 kilometri, până în comuna Coșteiu. Aici, din dreptul bisericii greco-catolice Sfântul Gheorghe va fi startul adevărat dat de mașina tehnică. La km 25 al cursei va fi primul punct de hidratare la Fădimac, km 37 se găsește în dreptul Mănăstirii Dobrești, aici fiind și primul punct de alimentare. Cursa continuă spre Susani, Surducu Mic, Hăuhești, Crivina și Cireșu. Toate aceste repere sunt și locuri de hidratare cu apă și izotonice, iar fiecare al doilea este punct de alimentare unde se pot găsi fructe și glocoză. Sosirea va fi tot la Lugoj după 118 km. Diferența de nivel este de 900 metri cu trei cățărări mai importante ce vor pune la încercare sportivii.

Pentru prima dată, un ciclist paralimpic va participa la cursă. Multiplul sportiv Theodor Matican din Craiova și-a adaptat o bicicletă pentru nevoile sale speciale și va lua startul. Cursa lui va avea un traseu mai scurt, de 42 km, conform reglementărilor internaționale.
Matican a mai participat la concursuri paralimpice organizate de Uniunea Ciclistă Internațională în Serbia, Slovacia și Germania, dar și la Jocurile paralimpice. De menționat că în 2014 a fost unul dintre cei mai buni performeri la Jocurile naționale „Special Olympics” organizate la Craiova.

În ciuda problemelor de sănătate, Theodor Matican este un polisportiv care se încumetă să participe și la concursuri de înot, atletism și sporturi de iarnă, fiind nelipsit de la ”Sărbătorile Zăpezii” organizate la Rânca. Și de data asta premiile sunt suficient de consistente ca să atragă doritorii ce se vor împărți în cele două categorii, profesioniști și amatori, împărțiți la rândul lor în câte patru grupe de vârstă.

LĂSAȚI UN MESAJ