Chinuit de boală și renegat de familie. Povestea cruntă a unui fost profesor universitar care a ajuns pe străzi

1383

A avut o carieră frumoasă, o familie, o casă, dar a ajuns să doarmă pe unde apucă. Vasile Solomeș, un bătrân de 71 de ani, fost profesor universitar din Timișoara, trăiește o adevărată dramă. Deși a avut o casă decentă, omul a fost evacuat și a ajuns să doarmă pe la adăposturi. După o săptămână în care a dormit „cum s-a nimerit”, fostul profesor universitar a primit în sfârșit un loc într-un cămin pentru persoane vârstnice.

Drama fostului profesor universitar de biologie din Timișoara a început în urmă cu mulți ani, bărbatul fiind urmărit de ghinioane. Despărțit de nevastă, cu care a avut doi copii, omul a reușit, cu banii pe care îi avea strânși, să cumpere o casă într-un cartier mai rău famat al orașului. Povestește că abia după câțiva ani a divorțat cu acte, iar fosta lui soție a avut pretenții la casă.

Instanța a decis ca fostul profesor universitar să-i plătească o anumită sumă, dar n-a apucat să-i dea toți banii, așa că a fost executat silit și a ajuns să doarmă pe unde apucă. Suferă de Parkinson și de astm bronșic și are certificat de handicap.

Vasile Solomeș, care spune că timp de 25 de ani a fost profesor de biologie la Universitatea de Vest din Timișoara, a ieșit la pensie în 2008. În 1997, a găsit o casă părăsită în cartierul Kuncz din Timișoara. A făcut toate demersurile pentru a deveni proprietar și a reușit.

„În 1997, am observat că există niște case părăsite, în baza Legii 485, în cartierul Kuncz. Eu, fiind revoluționar din 1989, am încercat să reabilitez municipiul Timișoara. Am găsit o casă care era părăsită total. În 1992, fosta soție s-a aruncat în fața mașinii, pe trecerea de pietoni, să se sinucidă. Era lunea după Paști, veneam de la niște fini. Cât eu am dat mâna cu un coleg, a sărit în fața mașinii. Am apelat la toate puterile mele, am donat sânge. A fost operată, i s-a pus tijă. Ea mai fusese călcată de tractor la șapte ani”, ne povestește bătrânul.

Din 1992 s-a separat de soție, însă a divorțat abia în 2000

În anul 1997, fostul profesor universitar s-a apucat să renoveze casa. Vasile Solomeș spune că greșeala a fost că a devenit proprietar pe vremea cât încă era însurat, deși nu se mai înțelegea cu soția de cinci ani. Divorțul s-a produs abia în anul 2000, spune bătrânul.

„Pe casă am făcut acte, a fost a statului român, apoi a fost pe numele meu. Eu am refăcut casa, era o mizerie în 1997, în 2000 am divorțat. Noi nu mai eram împreună din 1992, de când s-a aruncat în fața mașinii. Eu am tratat-o ca pe om, avem doi copii, din 1974 eram căsătoriți. M-am mutat în casă după ce am renovat-o, a fost tot timpul numai pe numele meu. Până în 2008, a fost un partaj pe bunuri. Ea nu a locuit niciodată în casa mea. Din 1997 până în 2004 am locuit singur acolo. În 2004, le-am dat 41.000 de mărci ei și fiicei mele”, mai spune Vasile Solomeș.

Nici copiii nu-l mai vor în preajmă

Bătrânul spune că a avut grijă de copiii săi așa cum a știut el mai bine. Povestește că fiului său Cosmin i-a plătit nunta, iar fiicei sale Maria i-a plătit facultatea. Fetei, aflată la a doua căsătorie, i-a donat și un teren de 500 de metri pătrați. Acum nici copiii nu-l mai vor în preajmă, pentru că, spune el, îl consideră nebun. Omul spune cu durere în glas că nu poate renunța la casa pentru care a muncit o viață.

„Din cauza acestei femei, fosta soție, toată familia s-a dat peste cap. Eu am fost totdeauna un tată bun și am dus bani în casă. Am câștigat foarte bine și am avut tot timpul bani. Pe fosta soție, din 1992 am întreținut-o. Din 2013, în urma unei hotărîri judecătorești, i-am dat lunar bani din pensia mea. Nu avem ce să comentăm. În 2008, m-a dat în judecată pentru casă, că e bun comun, fără să fiu prezent, fără să mă înștiințeze. În 2004, după eșecul cu primul bărbat, după ce le-am tot dat banii, fostul soț al fiicei mele le-a scos afară din proprietatea lui, le-a adus la mine acasă cu mașina. A divorțat de ea și toată investiția, i-am cumpărat mobilă, tot a rămas la el”, povestește fostul profesor universitar.

Bătrânul spune că a fost dat afară din casă în 31 octombrie anul acesta de către un executor judecătoresc pentru că nu ar fi apucat să-i plătească fostei soții tot ce avea de achitat în baza decizei instanței, iar locuința a fost scoasă la licitație.

„După ce s-a dat hotărârea cu partajul, eu am atacat-o, instanța a decis că trebuie să-i dau fostei soții 106.000 de lei, pe casă. Am fost de acord să-i dau acești bani, din pensia mea mi s-au oprit 500 de lei în fiecare lună, din 2013 până în 2017, i-am dat în jur de 13.000 de lei din suma respectivă. Nu am obiectat, eram de acord să-i dau și jumătate din pensia mea, numai să îmi lase casa. Instanțele mi-au dat dreptul de proprietate asupra casei, au stabilit că eu sunt proprietar, dar că nu i-am dat toți banii, ca să-și bată joc de mine, m-a executat silit și m-a scos afară din casă”, susține Vasile Solomeș.

Fostul cadru didactic mai povestește că toate lucrurile lui au fost lăsate în curte: haine, medicamente, diplome, toată averea lui.

„Acum nu locuiește nimeni acolo, casa e răvășită, toate lucrurile mele sunt în curte. Am intrat peste gard, a venit Poliția și m-a dus la Fundația ‘89. La copii nu pot dormi, ei nu mă acceptă din cauză că zic că-s nebun. Nu am fost niciodată în situația asta, să stau pe străzi”, spune cu amărăciune Vasile Solomeș.

Bărbatul mai spune că este bolnav de Parkinson și astm bronșic și că din mai 2016 are certificat de handicap.

„Pentru această boală nu se găsește un loc, mi-am făcut dosar la Centrul de îngrijire pentru persoane cu handicap, mi se spune că nu sunt locuri. Eu sunt în evidență acolo. Domnul primar știe, am fost în audiență”, mărturisește Solomeș.

A bătut la toate ușile

Vasile Solomeș mai spune că în 31 octombrie a fost la Parlament, la Comisia juridică, la Ministerul Muncii, dar și la Avocatul Poporului, unde a lăsat memorii.

„În Parlament, am depus un memoriu, am dus 40 de pagini de acte, care spun clar că ea nu apare niciodată proprietar, mi-a zis să mă duc acasă că o să rezolve. Așa ceva nu se poate. M-am dus la Ministerul Justiției, m-am dus la Ministerul Muncii, am cerut un loc într-un cămin, undeva în țară. Mi-a spus că de urgență o să-mi repartizeze un loc. Am fost la primărița Capitalei, eu am făcut prima facultate în 1970 în București, am terminat Construcții, dup-aia am performat în Timișoara, în 1974-1975, de atunci sunt în Timișoara. Am lucrat în Timișoara, n-am avut niciodată probleme, nu m-a condamnat nimeni, am lucrat cinstit, mi-am câștigat banii cinstit, mi-am crescut copii”, spune fostul profesor de biologie.

Bătrânul susține că a fost bătut și de ginere, care a tăbărât pe el pe stradă împreună cu fratele lui, în urmă cu trei ani. A făcut plângere la Poliție, iar soțul fiicei lui ar fi fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Avocatul bătrânului, Ionel Negru, spune că speța nu este foarte complicată. Pentru că a cumpărat casa cât încă era însurat, soția a cerut cotă parte din locuință, așa că s-a făcut partaj. Instanța l-a obligat să îi plătească o anumită sumă, dar el nu a putut să-i dea tot, așa că i-au fost retrași lunar bani din pensie. Anii au trecut însă, fosta lui nevastă nu a vrut să mai aștepte și s-a trecut la executare silită.

„Actul de adjudecare este cu titlu executoriu. A venit la un moment dat un cetățean și a cumpărat imobilul la licitație. Dumnealui a devenit proprietar și l-a radiat pe domnul Solomeș din CF. Pasul următor era evacuarea. A venit la finalul acestor procese la mine. Am invocat faptul că executorul nu ar fi luat în calcul unele rezultate din poprirea pensiei. 278 de lei îi dădea pe lună. Procedurile sunt perfect legale. Eu am formulat și o contestație la executare, că nu ar fi fost somat în vederea evacuării. Omul care a cumpărat a fost de acord ca el să stea acolo în schimbul unei chirii, dar el nu dorește, pentru că se consideră în continuare proprietar”, ne-a declarat avocatul Negru.

Reprezentanții Primăriei Timișoara au găsit totuși un adăpost pentru fostul profesor universitar la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Inocențiu M. Klein” din cadrul Direcției de Asistență Socială a Timișoarei. Omul a povestit că vreme de câteva nopți, după ce a fost dat afară din casă, a dormit pe unde a apucat. Spune că o noapte și-a petrecut-o chiar pe o banchetă la o fundație din Timișoara, pentru că nu mai erau locuri.

Bătrânul este hotărât acum să-și dea copiii în judecată, pentru că, susține el, conform legii, familia, care l-a renegat, are obligația legală să-l întrețină.

sursă: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.