13 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Centrul OncoGen din Timişoara, împreună cu Institutul Cantacuzino, au primit finantarea necesară pentru dezvoltarea vaccinului împotriva SARS-COV-2 VIDEO

Centrul OncoGen din Timişoara, împreună cu Institutul Cantacuzino din București, au primit o finanțare de 3,5 milioane de lei pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-COV-2.

“Astăzi am asistat la un parteneriat între Institutul Cantacuzino, un Institul cu renume la nivel internațional și mă bucur că reînvie acest institut pentru că și-a demonstrat eficacitatea pe parcursul timpului și bineânțeles, institutul nostru din județ, OncoGen, un institut important, tânăr, dar care a demonstrat pe parcursul timpului că poate aduce rezultate importante în cercetare. Prin prisma finanțării, în acest moment, vor începe prima dată testele și verificările inițiale, iar după aceea la finalul programului, a finanțării câștigate, se va merge mai departe pentru ceea ce înseamnă sistemul clinic, până la urmă. Este foarte important acest prim pas și sper, că rezultatul nu se va aștepta așteptat foarte mult.”, a declarat Călin Dobra, Președintele Consiliului Județean Timiș.

Cercetătorii de la Institutul OncoGen susțin ca au deja formula pentru compusul vaccinului. După ce acesta va fi verificat in-vitro, vor începe testările – mai întâi pe animale, iar apoi pe oameni.

“Astăzi a avut loc lansarea proiectului pentru dezvoltarea unui candidat de vaccin împotriva virusului SARS-COV-2, dezvoltat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara și Centrul Oncogen din subordinea să, împreună cu Institutul Cantacuzino din București. Practic, acest proiect de 3.5 milioane de lei, cu derulare pe 18 luni, are 2 faze: una în care preparatul găsit în centrul nostru are șanse de a merge mai departe, pentru că noi nu avem laboratoarele și dotările necesare pentru a lucra cu viruși vii, iar așa cum știți, pentru dezvolarea unui candidat de vaccin, există trei stadii: stadiul de cercetare preclinica, pe celule, stadiul de cercetare pe animale și stadiul de cercetare pe oameni. Acest proiect cuprinde primele două stadii: stadiul preclinic, în care Centrul Oncogen a găsit deja nouă peptide candidate care pot compune variante sau formule a unui viitor vaccin candidat care va putea fi testat pe animale. Treaba pe care cercetătorii din cadrul Centrului Oncogen este să stabilizeze acești compuși astfel încât pe studiile pe animale să dea rezultate coerente și rezultate consistente, pentru că este foarte important atunci când vorbim despre administrarea unui vaccin că rezultatele să fie identice, la tipuri de populații diferite. Vorbim de tineri, copii, vârstnici. Ei bine, aceste etape vor fi parcurse în cadrul acestui studiu, preparatele din peptidele sintetice care pot evocă un răspuns imun vor fi stabilizate și vor fi testate în prezența de virus viu în cadrul Institutului Cantacuzino pe animale și sperăm noi, că în aceste 18 luni, rezultatele să fie unele pozitive, desigur, atunci când vorbim de un medicament sau de un vaccin, în particular, rezultatul niciodată nu este garantat, dar nu avem de ce să nu avem încredere în resursă umană, pe care o avem noi în cadrul Spitalului Județean, trebuie să felicit cercetătorii din cadrul Institutului Oncogen, tinerii cercetători, care au făcut o treaba foarte bună în alegerea acestor peptide și vom vedea în viitor ce va reuși acest parteneriat.”, a declarat Aș. Univ. Dr Răul Pătrașcu, managerul SCJUPBT .

Cele trei faze ale dezvoltării acestui vaccin presupun studii şi testări pe oameni, iar administrarea lui va fi făcută sub formă unor picături.

“Noi, în acest proiect, mergem cu două viteze: este o viteză care ține de acest proiect de care vom profită cât vom putea și a două viteză este faptul că noi vom demara în paralel cu demersurile cu experimente pe animale, pentru că Agenția Medicamentului Europeană am văzut că a permis dezvoltarea pe studii pe voluntari umani în paralel cu studiile pe animale. Pentru a grăbi procesul de intrare pe piață a unui vaccin pe piață, a schimbat un pic regulă și te lasă să faci în paralel și experimentele umane, dacă îi convingi că metotologia pe care o folosești corespunde normelor europene.

Vaccinul este gata și acum, dar vaccinul trebuie să treacă prin trei faze: faza 1 prin care trebuie să treacă prin vaccinare un număr de câteva zeci de persoane, când se testează pe om între 18-49 de ani, se urmărește toxicitatea lui, dacă este toxic sau nu și noi spunem de acum că nu are cum să fie toxic, pentru că vorbim de un virus care a trecut pe la 10 milioane de oameni și cei care s-au imbonavit nu au pățit nimic și nu ne așteptăm că dând 9 peptide să se întâmple ceva toxic dar ne va ajută să stabilim ceva legat de reacțiile secundare, care este doză la care nu apar reacții secundare, pentru că am văzut pe experianta pe mine că pot să apară efecte secundare.

Virusul SARS-COV2 este foarte ciudat

Virusul este foarte ciudat, el este neam cu SIDA, cu virusul imunodeficienței, e neam cu Ebola, e neam cu SARS-ul, MERS-ul și o grămadă de alte virusuri, pe baza de acizi nucleici de ARN. Pentru aceste tipuri de virusuri nu s-au reușit producerea de vaccinuri și atunci a trebuit să ne gândim: dacă nu au reușit aia de dinainte, care au fost tehnologiile pe care le-au utilizat, căile de administrare, pentru că alea, sigur au legătură cu eșecul. Calea de intrare fiind nazala, oculară și digestivă, în momentul în care îți pui picături, vaccinul s-a dus în nas, s-a dus în tubul digestiv și am avut și tulburări digestive și îți protejează și ochii, deci protejează toate căile de intrare, nu prin anticorpi neapărat ci prin imunitatea locală.” a spus prof.dr. Virgil Păunescu, manager Institutul OncoGen.

Institutul OncoGen este singului centru din estul Europei aflat pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care are în testare un vaccin anti SARS-COV-2.

Sursa: www.televiziunea-medicala.ro

Alte subiecte :

Modificare importantă privind cardul național de sănătate

Pentru a veni în sprijinul asiguraților și a-i scuti de drumuri suplimentare la casa de asigurări, începând cu data de 26 martie s-a modificat...

Campanie Timpak: donează sânge, parchează gratuit

Serviciul Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor Publice din Municipiul Timișoara - TIMPARK reamintește proprietarilor de autovehicule despre inițiativa pusă în aplicare în...

Citește și :