Cel mai mare Vivarium din România inaugurat în Vest

1722

Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) din Oradea a inaugurat, marţi, cel mai mare vivariu din muzeele României, pe o suprafaţă de 359 de metri pătraţi, un „muzeu viu” dedicat educaţiei ecologice, fiind în acelaşi timp un punct de conservare pentru vietăţi rare sau pe cale de dispariţie, dar şi de cercetare ştiinţifică.

Vivariul face parte din secţia de Ştiinţe naturale şi include două săli expoziţionale cu o suprafaţă totală de 359 mp. Sunt expuse 40 de specii locale şi exotice de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere în cele 35 de acvarii, acvaterarii şi terarii, amenajate conform biotopului şi cerinţelor speciilor respective.

Vizitatorii vor putea observa de aproape animalele vii – de la insecte-băţ, la veveriţe marsupiale zburătoare, de la brotăcel cu ochi roşii şi arici, la tot felul de şopârle, şerpi, cameleoni, broaşte ţestoase şi peşti, chiar şi rechini, expuse într-un mediu cât mai apropiat de cel natural, individual sau grupate după criterii biogeografice.

„Vivariul este un obiectiv important al muzeului pentru că ne-am propus să oferim orădenilor, şi nu numai, o realitate care ţine de educaţia ecologică şi de evoluţionism, în general. Vivariul va fi, fără îndoială, un punct de atracţie în cadrul muzeului, mai ales că instituţia vine cu o ofertă interesantă de muzeu viu, care permite interactivitate şi posibilitatea de a învăţa într-un mod agreabil”, a declarat, pentru AGERPRES, Aurel Chiriac, directorul MTC.

Vivariul este şi o bază pentru activităţi de cercetare ştiinţifică pe teme de etologie şi ecologie, întrucât creşterea în captivitate permite şi studierea comportamentului specific şi a cerinţelor de mediu.

„Este, potrivit unuia dintre constructori, cel mai mare vivariu care există în prezent în muzeele din România. Sunt convins că va fi un loc foarte îndrăgit şi vizitat de către copii, dar nu numai. Pe lângă faptul că prezintă vietăţi rare sau pe cale de dispariţie în România, precum peştele Roşiora lui Racoviţă, va avea şi rolul de a conserva aceste vietăţi pe cale de dispariţie şi chiar să le repopuleze în spaţiile de unde au dispărut. E un scop frumos şi nobil”, a declarat, pentru AGERPRES, Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Bihor, prezent la inaugurare.

Potrivit lui Ioan Mang, lucrările la vivariu au costat în jur de 70.000 de euro, proveniţi din fondurile judeţului, alocaţi ca parte dintr-un proiect mai mare de amenajare interioară a muzeului, în valoare de şase milioane de lei, finanţat tot de către CJ Bihor.

Vivariulm care se află în prezent în etapa finală de obţinere a autorizaţiei de mediu pentru funcţionare, se va deschide în curând şi pentru publicul larg. AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ