21.2 C
Timișoara
luni 15 aprilie 2024

Cehov în premieră la Teatrului Merlin!

Așa cum a tot promis de un timp încoace, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” pregătește un nou spectacol pentru (pre)adolescenți. Premiera începutului de an 2024 se numește Dar cu femeia ce s-a întâmplat?Men story de Kiss Csaba, în traducerea lui Zeno Fodor, și este o adaptare pentru scenă inspirată din opt nuvele ale lui A.P. Cehov care încearcă să răspundă la întrebarea din titlu.

Chiar și echipa artistică a Teatrului „Merlin” încearcă să găsească răspunsuri, dar la o altă întrebare: Cât de actual mai este Cehov, nuvelistul, pentru un public tânăr, la început de secol XXI? Reușește el să-și transmită mesajul și să funcționeze scenic impecabil, la fel ca celebrele sale piese de teatru? Pariul, dacă a existat, este câștigat datorită regizorului Béres László care, ajutat de actorii Laurențiu Pleșa, Cristian Brătoiu și Lucian Matei, reușește să monteze un spectacol incitant. Precum un puzzle cu scene pulsând de viață, fiecare situație dramatică este construită cu atenție și rigoare, urmând ca apoi cei trei actori care interpretează 20 de roluri diferite să-și facă simțită pofta de joc debordantă, aducând pe scenă, cu inspirație, personaje și energie.

„Povestea este una veșnică. Trei bărbați povestesc despre o femeie, despre o călătorie care nu se sfârșește niciodată, o călătorie pe scena vieții. Cei trei sunt împreună de mult timp. Care este esența forței de coeziune care-i leagă pe acești oameni? Teatrul? Dorința arzătoare de a povesti, de a juca?”, se întreabă retoric regizorul spectacolului, Béres László. Și tot el adaugă: „Publicul îl cunoaște pe Cehov ca fiind dramaturgul desenelor de suflet ultrafine, a caracterizărilor de personaje care aspiră întotdeauna la ceea ce nu poate fi atins, ca fiind pictorul dureros al atmosferelor de toamnă, un adevărat cunoscător al vieților eșuate. Dar există și un alt Cehov, unul mai „teribil”, – autorul nuvelelor și schițelor anecdotice, în care își arată „ghearele”, devenind câteodată, nemilos de grotesc și satiric. Povestea bărbaților „Dar cu femeia ce s-a întâmplat?” este construită pe motivele, situațiile de bază a opt narațiuni scurte de acest gen.

Un lucru e sigur: înăuntrul sufletului fiecăruia dintre noi trăiește o Irina. O femeie, cineva sau ceva la care aspirăm din tot sufletul.”

„Trei actori plini de dinamism povestesc despre undele seismice, uraganul lăsat de Femeia Fatală. Obiectele create de mine trebuie să reziste vârtejului creat de energia personajelor veșnic în mișcare. Cele trei elemente de decor, ca și actorii, schimbă ” rolurile”. Elementul cel mai voluminos se transformă din închisoare în caleașcă, scaun de dentist sau cutie de contrabas. Forma apropiată de sarcofag, sicriu, e îndulcită de  detalii plastice și păstrează/copiază atmosfera, tragicomedia piesei”, completează scenograful spectacolului, artistul Bajkó Attila.

Dacă doriți să aflați ce s-a întâmplat cu femeia, cu Irina Bikulina, întreaga echipă a Teatrului „Merlin” vă invită joi, 15 februarie 2024, de la ora 18, la avanpremieră și vineri, 16 februarie 2024, de la ora 18, la sediul teatrului, la premiera spectacolului Dar cu femeia ce s-a întâmplat? Un pretext pentru teatru de calitate, modern, bazat pe un text care are meritul că decupează și pune împreună, rearanjând, situații care pun în valoare o echipă de actori experimentați, care se simt cu acest text în largul lor.

Alte subiecte :

Spălări și lucrări la rețelele Aquatim

Marți, 16 aprilie, între orele 8-19 se va executa o conectare de conducte la intersecția străzilor Gavril Musicescu și Cercului. Lucrările fac parte din...

Colterm reia încălzirea

Având în vedere temperaturile exterioare scăzute, diurne și nocturne, prognozate pentru zilele următoare, începând de miercuri dimineața, 17 aprilie 2024, Colterm Timișoara va relua...

Citește și :