CEDO îi amendează pe români fiindcă… nu sunt destul de toleranţi faţă de gay şi lesbiene

271

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a amendat, marţi, România, cu 14.000 de euro pentru ineficienţa organelor de cercetare penală în investigarea unui atac homofob împotriva a şase tineri români şi străini participanţi la GayFest2006.

Practic, CEDO a hotărât că România a încălcat dreptul tinerilor de a nu fi supuşi la tratamente degradante, cât şi dreptul acestora de a nu fi discriminaţi de autorităţi, indiferent de orientare sexuală şi identitate de gen.

„CEDO consideră că autorităţile române se fac vinovate de o investigaţie ineficientă, întrucât nu au cercetat rolul motivaţiei din spatele agresiunii – ura faţă de persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender (LGBT). Curtea consideră că organele de cercetare penală trebuie să investigheze riguros infracţiunile motivate de ură şi motivul din spatele agresiunii. În caz contrar, statul devine complicele atacatorilor, acceptând tacit violenţa împotriva persoanelor LGBT”,. Se arată în comunicatul ACCEPT.

La cea de-a doua ediţia a Marşului Diversităţii din cadrul GayFest (actualul Bucharest PRIDE), care a avut loc pe 4 iunie 2006, şase tineri care părăseau evenimentul au fost urmăriţi de un grup organizat de agresori până la staţia de metrou Izvor, unde s-au urcat în acelaşi tren. Tinerii nu au observat că sunt urmăriţi şi nu purtau însemne vizibile ale comunităţii LGBT. Imediat după ce metroul a părăsit staţia, un grup de şase bărbaţi i-a atacat pe tineri.

Atacatorii au ieşit nestingheriţi de la metrou, iar tinerii au hotărât să depună plângere la Poliţie. „Am încercat în seara aceea să identificăm secţia de poliţie unde trebuia depusă plângerea. Pentru că atacul s-a produs la metrou, forţele de ordine nu erau sigure cine ar fi trebuit să se ocupe de caz. Pentru că cei agresaţi au participat la un marş gay, Poliţia a încercat din primul moment să tergiverseze investigaţia şi sa ne plimbe dintr-un loc în altul. Au fost probleme inclusiv la Institutul de Medicina Legală – doctorii legişti de acolo nu au vrut să îi primească pe cei şase tineri şi să le emită un certificat care să constate rănile, pe motiv că li se terminase programul de lucru, deşi erau de gardă în incinta Institutului,” a declarat Florin Buhuceanu, membru al Asociaţiei ACCEPT.

Una dintre victime, M.C., povesteşte că nu i-a venit să creadă cum le vorbeau poliţiştii. „Încercau să ne explice că mai bine pentru noi ar fi să lăsăm lucrurile aşa, să nu ne căutăm dreptatea. Se arătau extrem de îngrijoraţi pentru noi şi bunăstarea noastă emoţională în cazul unei potenţiale confruntări cu agresorii, însă eu cred că, de fapt, nu doreau să se lege la cap cu o investigaţie doar pentru că nişte oameni presupuşi gay au fost bătuţi. Tot ce s-a întâmplat în relaţie cu organele de cercetare penală a fost mai mult decât indolenţă, a fost de-a dreptul favorizarea infractorului.”

În continuare, dosarul a fost plimbat de la o secţie de poliţie la alta vreme de un an, „cu justificarea că se căuta secţia competentă să investigheze plângerea, după desfiinţarea Secţiei 25”, potrivit ACCEPT.

La cinci ani după atac, Poliţia a clasat investigaţia, întrucât se împlinise termenul de prescripţie, însă Asociaţia ACCEPT a adus cazul în atenţia CEDO, iar la 10 ani de la eveniment, CEDO a dat verdictul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.