Ce se întâmplă cu taxa auto în 2017. Momentan piaţa e blocată

42441

Zvonul că Anul Nou aduce eliminarea timbrului de mediu plătit de şoferi la înmatricularea maşinilor a blocat toată piaţa auto. Nimeni nu mai vinde, nimeni nu mai cumpără. Toată lumea aşteaptă să vadă ce se va întîmplă, mai ales că am intrat deja în luna ianuarie 2017 şi încă nu e clar nimic.

În prezent, maşinile cu motorizări diesel, care în mod normal sunt mai scumpe decât varianta similară pe benzină, au ajuns mai ieftine decât cele pe benzină, din pricina taxei auto, care stabileşte un bir mai mare pentru motorină. Dacă taxa auto ar fi eliminată, raportul de preţ se va inversă.

Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de for decizional Proiectul de lege privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Prin art. XII din legea mai sus menţionată, se abrogă Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule şi astfel se elimina obligaţia de plata a timbrului de mediu cu ocazia primei înmatriculări a autovehiculelor.

Această lege nu a fost promulgată de către Preşedintele României, fiind sesizată Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea prevederilor acesteia. Curtea Constituţională a dat undă verde eliminării timbrului, legea s-a intost la Preşedinte care a retransmis-o Parlamentului. Eliminarea timbrului ar putea fi stabilită în orice moment, însă, la ora actuală, nimic nu este bătut în cuie.

Nici informaţia potrivit căreia timbrul de mediu ar urmă să fie “integrat” în preţul carburanţilor nu se confirmă. “Precizăm că există o propunere legislativă, Pl – x 430/2016 privind instituirea taxei pe poluare, prin includerea acesteia în preţul carburantului, propunere respinsă de către Senatul României şi care se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor”, au transmis reprezentanţii Ministerului Mediului.

Pe de altă parte, ANAF a decis cum va restitui taxa auto, considerată, în baza normelor UE, că a fost percepută ilegal. Cererile de restituire a taxei auto vor fi soluţionate în maximum 45 de zile.

Banii, inclusiv dobânda, vor fi plătiţi în tranşe anuale, întinse pe durata a 5 ani, în contul bancar al proprietarului automobilului.

Astfel, solicitarea de restituire trebuie depusă în termenul legal de prescripţie a dreptului de a cere restituirea, şi anume 5 ani calculaţi de la 1 ianuarie 2016. Cererea se depune la Administraţia Financiară. Fiscul poate solicită documente suplimentare. Dacă acestea nu sunt depuse în cel mult 60 de zile, cererea de restituire va fi respinsă.

Cei care au plătit şi nu şi-au recuperat taxa auto ar urmă să meargă cu actele maşinii şi chitanţă la ANAF. Dacă nu au dovadă, această li se va elibera din baza de date ANAF.

Dragoş Doros, preşedintele ANAF: „La ghişeele ANAF vor avea formularele pe care trebuie să le completeze, urmează un timp de analiză. Li se vor da şi un grafic prin care vor şti cât şi când vor fi sumele pe care le vor primi.”

Graficul îl vor primi în 55 de zile. Autorităţile au luat această decizie pentru că au pierdut numeroase procese. Până acum un milion de şoferi din România şi-au recuperat taxa auto după ce au dat statul în judecată. În curând însă un milion vor face acelaşi lucru doar după ce vor depune o cerere la ANAF.

Din păcate o jumătate de milion de şoferi şi-au vândut deja maşină şi îşi vor recupera banii doar după ce se vor adresa unui judecător.

Şi asta pentru că Uniunea Europeană a interzis restituirea banilor pentru maşini care nu sunt în posesia petenţilor, spune ministerul Mediului. O altă problema – banii va vor fi plătiţi în tranşe egale, în cinci ani.

9 COMENTARII

 1. Sper ca odata cu retrimiterea legii in Parlament privind eliminarea taxei de poluare sa se ia o decizie favorabila soferilor din Romania ca sunt atat de afectati de aceasta taxa ilegala.
  Spre exemplu eu am cumparat o masina noua (Ford Mondeo) in leasing prin BCR de la reprezentanta Ford in iulie 2009.
  Din cauza ca pe tot parcursul anului 2009 si nu numai, dl. Tariceanu a eliminat taxa de inmatriculare pentru masinile noi deci nu s-a platit de catre banca taxa de prima inmatriculare pentru masina, m-am trezit la sfarsitul anului 2013 cand am platit masina integral, ca trebuie sa achit o taxa de poluare enorma (1500 de euro echivalent in lei).
  Un vecin insa care are un Ford similar dar mult mai vechi si mai uzat l-a adus din Germania si a platit doar 300 de euro ca doar e vechi si va polua o perioada mai scurta de timp.

  Deci legea aceasta care e facuta anapoda si face mai mult rau decat bine atat mediului cat si soferilor romani ar trebui eliminata imediat.

 2. NU e bine sa se elimine taxa auto,ne vom umple tara de harburi si epave,vom distruge spatiul verde pt ca orice roman isi va permite o masina din salariul minim pe economie chiar iar atat de multe epave vor avea nevoie de locyri de parcare si asa inexistente,vom muri sufocati si peste tot vor fi doar masini si epave de 25 de ani minim

  • Dar la oamenii cu minimul pe economie nu te gandesti? Ce epave? Tara asta e o epava din cauza conducatorilor. E o taxa ilegala si ce nu ar trebui sa existe. Salariile minime pe economie sunt de vina. In Germania spre exemplu,un oarecare muncitor cu acte in regula,are 8,50 €/ora . Aici in Romania cat e minimul si ce masini ne permitem? Nici macar unele firme,institutii nu platesc orele state in plus. Eu poate stau 1 ora 2 in plus ca e nevoie si pot sa o trec la pierderi din mana patronului. Asa ca atunci cand vom avea si noi salarii minime de 700-800 de euro lucrand legal,atunci vom putea sa ne cumparam masini ok sau noi,pana atunci te rog frumos sa TACI DIN GURA !

 3. Pentru Nelu: Nici o problema Nelule. Daca tu vrei sa mergi in continuare cu bicicleta sau ne dai bani de o masina noua noi nu ne suparam daca se mentine taxa.Daca nu ai de unde sa ne dai bani,mergi la lucru si economiseste pina iti vei permite sa iei o maina mai buna nu neaparat noua.Daca oamenii ar avea bani crezi ca ar mai lua cineva masini secand?Eu am o masina din 2004 si sunt super incantat de ea.Daca nu era taxa imputita aveam si eu una din 2008.Asa ca mai gandeste inainte sa vorbesti.

 4. TAXA AUTO SE POATE RECUPERA NUMAI PRIN INSTANTA !
  Eu am apelat la un avocat specializat si am recuperat taxa de mediu + dobanziile aferente si cheltuielile de judecata . Recomand : 0751979060.

LĂSAȚI UN MESAJ