Ce persoane vor beneficia de un nou ajutor de la Stat!

532

Potrivit unui nou proiect de lege, anumite persoane vor avea posibilitatea să lucreze cu jumătatea de normă, dar să primească salariul pentru normă întreagă: patru ore plătite de angajat pentru prestarea muncii, iar restul de patru ore vor fi plătite din bugetul local. Aici se încadrează cei care au în grijă o persoană bătrână, dependentă de alt membru al familiei, cum ar fi  soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă de alt membru al familiei, care potrivit Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare,  pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu.

Perioada în care soțul și rudele au fost încadrate în aceste condiții se consideră timp lucrat cu normă întreagă, la calculul vechimii în muncă. Angajatorii sunt obligați să informeze angajații, în cazul în care apar locuri de muncă cu o fracțiune de normă, iar angajații care vor lucra sub aceste condiții, vor beneficia de 20 de zile de concediu anual.

Cererile pentru acordarea îngrijirii la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente trebuie depuse la primăria localității, la serviciul public de asistență socială. Pentru ca salariații să beneficieze de plata unei jumătăți de normă pentru a avea grijă de persoana dependentă, instituția primăriei și un medic specialist trebuie să efectueze o anchetă socială.

LĂSAȚI UN MESAJ