Ce grupă sanguină e mai rezistentă în fața noului virus

631

Persoanele cu grupa sangvină 0 sunt mai puţin vulnerabile la COVID-19 şi au o probabilitate redusă de a face forme grave ale bolii, se arată în unele studii publicate recent, citate de CNN.

După mai multe luni de studiu, cercetătorii consideră că grupa sangvină poate juca un rol în gradul de rezistenţă al unei persoane la infecţia cu noul coronavirus şi poate influenţa apariţia unei forme severe de COVID-19.

Astfel, un studiu danez a arată că din 7.422 de persoane cu rezultate pozitive la testele pentru COVID-19, doar 38,4% au fost grupa de sânge 0. Asta în timp ce 41,7% din populaţie are această grupă de sânge. În schimb, 44,4% din cetăţenii pozitivi aveau grupa A, în timp ce această grupă se regăseste la 42,4% din populaţia daneză. Pe de altă parte, într-un alt studiu, cercetătorii canadieni au descoperit că 84% din din pacienţii COVID-19 cu grupele de sânge A sau AB au necesitat ventilaţie mecanică în timp ce numai 6,l% din pacienţii cu grupele 0 sau B au avut nevoie de astfel de tratamente.

Studiul canadian a constatat, de asemenea, că cei cu grupa sangvină A sau AB au avut o şedere mai lungă în unitatea de terapie intensivă (13,5 zile), comparativ cu cei cu grupele 0 sau B (9 zile). Amesh Adalja de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore susţine că şi anterior au mai fost studiate legăturile dintre starea pacientului COVID-19 şi grupa lui de sânge. „Nu am niciun dubiu. A reieşit în mod evident că bolnavii  cu grupa 0 sunt mai rezistenţi. Trebuie să ne dăm seama de mecanism şi să înţelegem ce se petrece la nivel molecular pentru a vedea cum ne poate ajuta acest lucru în conceperea unor noi scheme de tratament”, a precizat Amesh Adalja.

sursa – adevarul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ