Ce câștigăm de la 1 ianuarie după eliminarea taxei radio-TV?

5136

Proiectul de lege al PSD de eliminare a 102 taxe nefiscale, inclusiv a taxei radio-TV, a fost trimis vineri spre promulgare președintelui Klaus Iohannis, după ce parlamentarii USR nu au reușit să adune numărul necesar de semnături pentru a contesta la Curtea Constituțională desființarea taxei, după cum anunțaseră anterior. După intrarea în vigoare a legii, de pe facturile de energie electrică pe care le primim lunar în calitate de consumatori de la furnizorii de ultimă instanță (Electrica, Enel, CEZ și E.ON) vor dispărea rubricile „taxa radio” și „taxa TV”.

Președintele nu are altă opțiune legală decât pe cea de a promulga legea, întrucât Parlamentul i-a respins cererea de reexaminare, unica la care are dreptul.

După promulgare, legea va intra în vigoare începând cu data de 1 a lunii următoare publicării sale în Monitorul Oficial. Din acel moment, Guvernul va avea la dispoziție 30 de zile pentru a abroga cele două HG-uri care reglementează în prezent detaliile legate de obligațiile de plată a taxei radio și a celei TV, obligații prevăzute de legile de funcționare ale televiziunii și radioului național și pe care proiectul PSD le modifică, eliminând taxele respective.

Prezența pe facturile de curent electric a celor două taxe este legiferată și de Ordinul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nr. 88/2015 privind modelul unic al facturii de energie. Modelul unic de factură include, astfel, în mod obligatoriu, în tabelul cu serviciile facturate, o rubrică cu „taxa radio” și una cu „taxa TV”.

Anul trecut în iunie, când a fost adoptat acest ordin care a impus tuturor furnizorilor de energie un model unic al facturilor, Autoritatea le-a lăsat atunci acestora la dispoziție mai multe luni pentru a-și adapta softurile interne de creare și gestionare a documentelor de plată a consumului de energie electrică la noua reglementare, astfel că ordinul a intrat propriu-zis în vigoare doar de la 1 martie 2016.

Eliminarea taxelor radio și TV nu va fi, se pare, la fel de problematică precum adoptarea modelului unic de factură impus de ANRE, reiese din declarațiile reprezentanților ANRE și ai furnizorilor de energie. Aceștia spun că, în vederea consfințirii dispariției obligației de plată a taxei radio-TV, nici nu va fi nevoie de modificarea ordinului ANRE privind modelul unic de factură și nici de modificări de softuri interne de emitere a facturilor.

Asta pentru că, în anexa la ordin care prezintă tabelul cu componentele modelului unic de factură, există o notă care stipulează că „se tipăresc doar liniile care conțin date cu valori diferite de 0”. Asta înseamnă că, după intrarea în vigoare a legii ce elimină obligația de plată a taxei radio-TV, pe facturile primite de consumatori nu vor mai apărea cele două rubrici cu taxele, fără să fie nevoie de modificarea ordinului ANRE privind modelul unic de factură, deși rubricile vor exista în continuare atât în actul normativ, cât și în softurile furnizorilor.

În plus, o altă notă de la anexa la ordin prevede că „În câmpul „Alte informații/Detalieri“ de pe factură se vor completa informații referitoare la schimbări ale reglementărilor/actelor normative cu impact asupra elementelor componente ale facturii (…)”.

Proiectul de lege care elimină cele două taxe le înlocuiește cu finanțarea SRTV și SRR direct de către stat, prin alocări bugetare anuale. „Prin legea bugetară anuală se aprobă fondurile de la bugetul de stat, alocate Societății Române de Radiodifuziune și Societății Române de Televiziune pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare”, stipulează proiectul.

Anul trecut, televiziunea și radioul public au încasat din cele două taxe suma totală de circa 541,2 milioane lei, din care SRTV – 334,47 milioane lei din taxa TV (reprezentând circa două treimi din totalul veniturilor) și SRR – 206,73 milioane lei din taxa radio (circa 50% din veniturile totale).

Pe de altă parte, cele două instituții de stat au plătit în 2015 furnizorilor de energie electrică de ultimă instanță (Electrica, Enel, CEZ și E.ON) suma totală de peste 39 milioane lei drept comisioane pentru colectarea și virarea taxelor radio și TV, total din care peste o treime (13,95 milioane lei) a revenit Electrica Furnizare. Potrivit legislației încă în vigoare, doar clienții acestor furnizori plătesc pe facturile de curent taxa radio-TV, restul achitând-o direct către SRTV și SRR.

Curtea de Conturi arăta, într-un raport de audit al performanței TVR publicat în 2015, că sistemul de colectare a taxei TV prin intermediul societăților de furnizare a energiei electrice a înregistrat disfuncționalități, iar televiziunea publică nu a reușit să negocieze clauze contractuale mai avantajoase cu furnizorii de curent electric.

Sursa: Profit.ro

LĂSAȚI UN MESAJ