Ce are microbiomul intestinal cu scafandrul de pe plajă?

282

În acest sfârșit de săptămână a avut loc un eveniment ce a atras atât specialiștii din lumea medicală timișoreană cât și iubitorii de carte despre viață sănătoasă. Cum toată lumea visează o astfel de viață nu este de mirare afluxul de interesați ce au vrut să știe cât mai multe despre „Microbiomul intestinal. Secretul sănătății”.

Autorul este reputatul medic clujean dr. Adrian Cătinean de la Universitatea „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Lansarea volumului a avut loc la sediul Clubului Hyperion al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș din clădirea de lângă corpul principal al universității.

Ca o gazdă bună ce este profesorul doctor Andrei Motoc și-a asumat rolul de moderator al discuțiilor și a prezentat cartea și autorul.
Cartea se adresează unei largi palete de specilități medicale, dar si publicului larg, în ideea popularizării ultimelor descoperiri și cercetări în ceea ce privește rolul florei intestinale în geneza bolilor și menținerea sănătății.

„Sunt fericit să vă anunț lansarea volumului nostru, o carte dedicată cititorilor interesați de sănătate, în care am încercat să punem cât mai multe aspecte despre felul în care dezechilibrul florei intestinale asociază condiții patologice comune, precum obezitatea, sindromul metabolic, boli autoimune sau, de ce nu, cancerogeneza.”, a explicat esența celor scrise în volum spune doctorul Adrian Cătinean.

Pentru că nu toți cei din sală erau medici discuțiile de prezentare a cărții au urmat o schemă accesibilă. S-a vorbit simplu pentru a înțelege oricine indiferent de pregătire. Una din comparați a atras atenția în mod deosebit. Bacteriile erau comparate cu turiștii ce se însoresc pe un mal de mare. Aici apare cel „rău” intruchipat ca un personaj îmbrăcat în costum de scafandru ce face senzație pe plaja de nisip. Așa au curs comparațiile pentru a vizualiza mai ușor lumea bacteriilor.

Doctorul Adrian Cătinean este șef de lucrări la Catedra de Medicină Internă/Gastroenterologie Medicală I, la U.M.F. „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, medic primar Interne și Gastroenterologie.

Volumul „Microbiomul intestinal. Secretul sănătății” a fost publicat în toamna acestui an la Editura Clusium din Cluj, unde a fost lansat prima dată, în 25 octombrie.

Dar pentru că intersul pentru acest domeniu este ridicat evenimentul de lansare va deveni unul itinerat pentru o cât mai mare diseminare a cunoștiințelor din volumul. Traseul va cuprinde și urmând să ajungă și la Oradea dar și la Buicurești.

LĂSAȚI UN MESAJ