20.7 C
Timișoara
miercuri 29 mai 2024

Ce a discutat Dacian Cioloș cu ministrul Afacerilor Externe din Iran?

Săptămâna aceasta, prim-ministrul Dacian Cioloș a avut întâlniri cu reprezentanți ai Serbiei, la Timișoara, dar și cu Ministrul Afacerilor Externe din Iran.

Întrevederea cu premierul Republicii Sârbe a adus discuții bilaterale, despre susținerea Serbiei, în aderare la Uniunea Europeană, dar și aspecte sociale, precum situația studenților români de pe teritoriul Serbiei. Cei doi premieri s-au întâlnit la Timișoara și au vizat și implementarea unui nou program de frontiră, unde frontiera comună dintre cele două țări, să fie supravegheată 24 de ore din 24. De asemenea premierul țării vrea ca în viitor, după demararea studiilor de fezabilitate, să construiască o autostradă, până la Belgrad. Documentele de protocol semnate de prim-miniștri au cavut ca scop dezvoltarea economică a României, dar și a Serbiei.

Prim-ministrul Cioloș și ministrul Afaerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, în cadrul unei întâlniri la București, au salutat intensificarea din ultimul an a contactelor bilaterale la nivel înalt, realizate atât la Teheran, cât și la București, ca urmare a semnării Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune dintre Iran şi comunitatea internaţională, reprezentată de Grupul E3+3 şi AIEA.

Discuțiile au vizat noi căi de relansare a cooperării sectoriale, cu accent pe investiții, transporturi, energie, agricultură, cercetare științifică și educație.

Prim-ministrul român a exprimat interesul României pentru piața agricolă iraniană, dorința de a întări cooperarea în domeniul transporturilor ferate, maritime și portuare, precum și disponibilitatea de a sprijini conectarea Iranului la piața energetică central și est-europeană.

Ministrul iranian de Externe a mulțumit pentru contactele stabilite cu ocazia vizitei la București, atât la nivel politic, cât și de către membrii delegației care l-a însoțit, constituită din reprezentanți ai Camerei de Comerț, Industrie și Mine și oameni de afaceri ai Republicii Islamice Iran.

Cei doi interlocutori au discutat, totodată, evoluțiile de securitate din regiunea Orientului Mijlociu, cu accent pe situaţia din Siria, respectiv pe efortul comun de combatere a terorismului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Un nou poligon de pregătire pentru pompieri va fi amenajat la Timișoara! Autoritățile românești vor face antrenamentele la comun cu omologii sârbi

Pompierii din Timiș colaborează cu autoritățile din Serbia! Inspectoratul pentru situații de Urgență Timiș lansează proiectul transfrontalier, care constă în amenajarea unui centru comun...

Petrecere cu activități distractive și ridicări cu balonul pe Stadionul Știința, la Poli Kids Fest

Campusul Universității Politehnica Timișoara se va transforma sâmbătă, 1 iunie 2024, într-o adevărată lume a copilăriei cu ocazia celei de-a treia...

Citește și :