Castelele cu pretenție de monumente istorice din Banat zac în paragină și uitare… (foto-video)

1794

Banatul are un potențial istoric de invidiat. Toți cei care au contribuit la promovarea regiunii au lăsat în urmă lor adevărate bijuterii arhitehtonice, declarate astăzi monumente istorice. Autoritățile au chiar o listă cu toate acestea. Din păcate majoritatea lor sunt în stadiu de ruină, chiar dacă au un potențial turistic nemaipomenit.

Castelul Mercy 3

Castelul de la Banloc, cula de la Deta, Castelul lui Mercy de la Carani, cula de la Ciacova, castelul de la Valeapai, sunt doar câteva din monumentele istorice din Banat care, în loc să atragă turiști, stau să cadă. Localnicii din aceste locații mai știu doar din poveștile bătrânilor istoria acestor edificii, altă dată pline de viață, mândria locurilor respective. Cele mai multe din așa zisele monumente istorice sunt acum focare de infecșie, un pericol pentru cine are curajul să se aventureze prin preajmă.

Un monument istoric mai puțin cunoscut bănățCastel Valeapai 1 enilor, dar în aceiași situație dezastroasă, pare a fi castelul de la Valeapai. ”Poate ați aflat că la Valeapai, cea mai cunoscută atracție turistică este „castelul”, mai bine zise ruinele acestuia. Este monument istoric de clasa A, de importanță națională, însă cu toate acestea, a ajuns într-o stare deplorabilă. Situația lui juridică este foarte complicată și din acest motiv autoritățile nu pot investi în acest obiectiv. Credem că șansa acestui monument este să fie de urgență supus exproprierii de către Guvern și apoi preluat de autoritățile publice pentru a fi mai întâi conservat și apoi restaurat” trage un semnal de alarmă pagina ”Căsuța Trifan”.

Lista monumentelor istorice uitate din Banat este destul de lungă. O puteți consulta pe http://monumenteuitate.org/ro/, să vedeți care este de fapt amploarea dezastrului.

LĂSAȚI UN MESAJ