Cariere și cariere; bronzuri și bronzuri

160

Patriarhul Bisericii Române Ortodoxe, Daniel, ne anunță că lucrările la transatlanticul Catedrala Mântuirii Neamului sunt în întârziere cu două luni.

Unul dintre motive ar fi acela că piatra necesară mozaicului urmează să fie adusă — oho! — tocmai din Bulgaria.

Asta îmi spune că în vreme ce în România carierele politice cresc în progresie geometrică, carierele de piatră au dispărut cu totul.

Pentru reducerea întârzierii, propun ca în loc de pietre bulgărești, de la Vratza, să fie folosite noile modele de cărămidă foarte refractară lansate la „Gaudeamus” de firma Năstase & Voiculescu”, fostă Fabrica de cărămidă Argila Roșie — București.

Cum și sucursala „Adrian al lu’ Severin” finalizează un tip de cărămidă cu mare rezistență la frig, căldură, adevăr și bun-simț, nu văd de ce am avea nevoie de bulgari.

Un alt motiv al întârzierii ar fi acela că ușile de bronz sunt turnate — oho! — tocmai în Germania. Tot pentru reducerea întârzierii, propun ca ușile să fie turnate la Turnătoriile Felix, de turnători certificați de Securitate, la noi, în Românika profundă, prin topirea bronzurilor de tip Iulian Vlad, Tudor Postelnicu, Aristotel Stamatoiu, Gheorghe Tăbăcaru, George Homoștean, Ilie Merce, Marian Ureche, Gheorghe Dănescu etc.

În sfârșit, Întâistătătorul BOR a menționat că unul dintre clopote — cel principal — va suna numai la zile mari și duminica, nu peste săptămână. Să nu deranjăm activitatea din parlament și din clădirile din jur.”

Mila creștinească arătată de Patriarh pentru somnul „de peste săptămână” al domnilor Liviu Dragnea,  Călin Popescu-Tăriceanu, Crin Ștefănescu, ba și al miniștrilor Olguța Vasilescu, Petru Daea sau Carmen Dan von Teleorman dovedește că mult visata „reconciliere națională” se apropie.

Totuși, cusurgiu cum sunt, mă las hărțuituit de teama că somnul unora naște monștri. Drept e, nici când stau de veghe, țărișoarei nu-i merge prea bine.

Dracu’ știe — Doamne, iartă-mă! — cum o fi mai bine. Despre rău, știm totul. Și ceva în plus.

LĂSAȚI UN MESAJ