Care sunt regulile pentru elevii care încep mâine Evaluarea Națională

298

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au stabilit, printr-un ordin comun, măsurile care trebuie respectate în şcoli la examenele naţionale care încep luni, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2. Documentul prevede stabilirea de circuite de intrare şi de ieşire a elevilor și a personalului didactic în şcoli, modul în care realizează igienizarea / dezinfecţia, precum și măsurarea temperaturii tuturor celor care intră în școală.

„În situaţia în care un elev sau un cadru didactic, didactic auxiliar sau nedidactic prezintă simptome sau există suspiciunea că starea sa de sănătate este precară nu i se va permite accesul în unitatea de învăţământ, cu recomandarea de a se adresa medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului şi conduitei de tratament”, prevede ordinul comun al ministerelor.

În ziua examenului, la intrarea în școală cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor.

Măsurarea temperaturii se face cu termometrul noncontact, conform ordinului. Temperatura nu trebuie să depăşească 37,3 grade. Dacă este mai mare, se repetă măsurarea temperaturii de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii se face la umbră, în paralel cu observarea clinică a simptomelor respiratorii (tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

MEC precizează că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini etc).

De asemenea, se va realiza curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanţa uşii, a mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide, iar intrările/ ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare către sălile de examen şi alte încăperi vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.

Totodată, se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar, iar în sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 metri unul faţă de celălalt.

Conform Ordinului de ministru, pupitrele/ băncile vor fi individualizate/ prestabilite şi, de asemenea, se va asigura reprezentarea grafică a situării acestora la intrarea în sală (oglinda sălii), astfel încât să se asigure cunoaşterea şi intrarea/ localizarea fără a parcurge toată suprafaţa sălii; personalul didactic/ asistenţii care asigură supravegherea vor dirija candidatul direct către locul destinat.

sursa – digi24.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.