Cărăşenii au găsit cine sunt vinovaţi pentru apa murdară de la robinetele din Caransebeş

406

Locuitorii din Caransebeş şi comunele din jur se confruntă cu aceeaşi problemă în fiecare primăvară: apă murdară la robinete. Oamenii spun că de ani de zile situaţia se tot repetă fără ca cineva să ia măsuri. Acum, un consilier local din comuna Turnu Ruieni a identificat cauza: defrişările ilegale!

„Este foarte adevarat că sursa infecţiei este pârâul Dalci, dar nu ploile sunt vinovate…, ci exploratorii de lemne si ocolul silvic, care trag lemne prin acest pârâu şi trec cu maşinile de mare tonaj prin albia lui, pentru că acesta se varsă în lacul de la Zerveşti, care merge în robinetele oamenilor din Caransebeş. Dragilor, ăştia îşi spală roţile de la maşină în farfuriile voastre, iar nouă ne distrug casele şi ne izolează de lume. Noi, cetăţenii satului Dalci am făcut sesizări peste tot de o lună de zile, din păcate nu ne ia nimeni în seamă. Când eram mic, mergeam la pescuit pe el, acum nu mai trăiesc nici broaşte. Cei ce le pasă din Caransebeş şi din împrejurimi să vină joi, 9 martie 2017, la ora 15.00, la Dalci, este o întâlnire între săteni, reprezentanţi ai ocolului, exploratori de lemne şi un reprezentant al Consiliului Judeţean. Frumoasele păduri seculare de la poalele Muntelui Mic sunt tăiate la „ras”, distrugând habitatul animalelor, pârâul Dalci este în acest moment cel mai murdar din tot judeţul şi intră direct în casele voaste. Hainele voastre ies din maşinile de spălat cu uleiul şi motorina motoarelor lor şi mâlul şi nisipul de pe roţile lor”, a scris Nicolae Borlovan, consilier local în Turnu Ruieni.

Pentru ca oamenii să primească apă curată la robinete autorităţile au două soluţii: fie construiesc o staţie de epurare (lucru care trebuia făcut încă din 2014), fie deviază cursul pârâului departe de barajul de unde se alimentează cu apă populaţia.

„Apa din Caransebeș este responsabilitatea AquaCaras. Însă problema este pârâul Dalci, care, în funcție de condițiile climatice, vine tulbure și creează o turbiditate prea mare în lacul de acumulare. Există un proiect mai vechi de deviere a acestui pârâu, pe care ar fi trebuit să-l execute Hidroelectrica, însă din cauza perioadei de insolvență prin care au trecut au sistat lucrările. Noi facem în continuare demersuri pentru a face această deviere a cursului în aval de barajul de la Zervești. Dar problema se va rezolva, fie că se deviază sau nu acest pârâu, atunci când va fi pusă în funcțiune noua stație de tratare a apei din Caransebeș. Vechea stație de tratare nu a fost construită pentru condițiile actuale, este foarte veche și nu reușește să facă față în prezent”, a declarat primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean.

Oamenii, sătui de situaţie, au ieşit în stradă, dar singurii care pot remedia situaţia sunt reprezentanţii Aquacaraş, dar nu fără investiţii majore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.