Carantina prelungită în Timişoara | Primarul Dominic Fritz: Salut decizia, previne un colaps iminent al sistemului sanitar

170

Primarul Dominic Fritz a salutat duminică seară hotărârea de continuare a carantinei cu 72 de ore pentru Timişoara şi zona periurbană, precizând că măsura este necesară pentru a preveni „un colaps iminent al sistemului sanitar”, iar alte variante de stopare a creşterii rapide a ratei de infectare cu SARS-CoV-2 nu există.

„Îmi pare rău de incertitudinea prin care timişorenii au trecut în acest weekend şi am un respect uriaş pentru eforturile până la limită pe care mulţi le fac pentru a răzbi în aceste vremuri. Carantinarea zonei metropolitane Timişoara este necesară pentru a preveni un colaps, altfel iminent, al sistemului sanitar. Alte variante de a opri creşterea rapidă a ratei de infectare, din păcate, nu există. Propunerea DSP de sâmbătă, de a continua carantinarea doar pentru o parte din zona metropolitană, era ilogică şi de neexplicat. Politizarea carantinării aici, la Timişoara, a dus la blocajul din Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş şi, de aceea, decizia a fost luată de către Guvernul României, prin Ordinul secretarului de stat Raed Arafat. Salut hotărârea de a continua carantina în forma în care CJSU a argumentat-o şi decis-o acum două săptămâni, pentru Timişoara şi toate cele patru comune periurbane”, arată Dominic Fritz, într-o postare pe Facebook.

Primarul Timişoarei adaugă că a atras atenţia, sâmbătă, în CJSU, asupra faptului că modul în care se iau deciziile privind carantinarea este viciat şi lipsit de asumare şi subliniază nevoia unei puternice campanii de vaccinare.

„Îl susţin pe ministrul Vlad Voiculescu în iniţiativa lui de modificare a algoritmului de carantinare: măsurile luate trebuie să fie clare, logice şi predictibile. Acum este nevoie să ne concentrăm toate forţele pe o campanie puternică de vaccinare. De marţi, în Timişoara vor funcţiona toate centrele de vaccinare şi cu dozele noi vom deschide 20 fluxuri în plus faţă de cele existente”, menţionează edilul.

Dominic Fritz adaugă că tot marţi, va prezenta două proiecte pilot, împreună cu Ministerul Sănătăţii, care vor permite accelerarea vitezei de vaccinare şi testare.

În acelaşi timp, spune primarul, este nevoie urgent de un program naţional de susţinere pentru afacerile afectate de măsurile de carantinare, întrucât, în curând, vor fi şi alte localităţi în aceeaşi situaţie şi sunt necesare măsuri care să susţină rapid economia.

LĂSAȚI UN MESAJ