Căprioare, fazani și coțofane otrăvite, la Liebling! O societate comercială a împrăștiat substanțe toxice pe sol

305

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Timiș au efectuat, weekend-ul trecut, un control, la solicitarea organelor de poliție IPJ Timiș – Secția 9, ca urmare a identificării de către aceștia a unor exemplare moarte de căprior, șacal, fazan și coțofană, suspectate că ar fi murit prin otrăvire.

Comisarii GNM s-au deplasat, imediat, în teren, unde au constatat că pe terenurile agricole din extravilanul localităţii Liebling, cultivate cu rapiță de o societate comercială, au fost aplicate produse de combatere a dăunătorilor, direct pe sol (peleți solizi de culoare rozalie și granule albastre).

La fața locului, au fost identificate 3 cadavre de căprior, unul de șacal, 6 de fazan, respectiv 2 de coțofană, iar reprezentantul DSVSA Timiş a prelevat probe de la exemplarele de vânat care au murit pe terenurile agricole ale societății, urmând a fi prezentat buletinul de analiză.

”În urma cercetărilor întreprinse de comisarii GNM, a reieşit faptul că societatea a aplicat manual raticid Ratt Killer (4000 kg) și moluscocid Axcella (2000 kg), pe o suprafaţă totală de aproximativ 50 ha (terenuri agricole şi spaţii din incinta fermei). Motivul invocat de reprezentanții societăţii a fost o invazie masivă de rozătoare și melci, atât în fermă cât și pe terenuri. O parte din aceste terenuri se suprapun, însă, cu fondul cinegetic 52 Jebel gestionat de AJVPS TIMIȘ”, au transmis cei de la Garda de Mediu Timiş.

Ancheta nu s-a oprit aici. Verificările efectuate de comisarii GNM CJ Timiș, împreună cu reprezentanții IPJ Timiș, au continuat, în data de 17.11.2018, în incinta fermei din Liebling, unde echipa de control a constatat că angajaţii societăţii incendiau deșeuri amestecate (menajere, reciclabile, ambalaje dela produse de combatere dăunători și fitosanitare, filtre de ulei, etc).

În urma acestui control, operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravențională în valoare de 40.000 lei pentru incendierea deșeurilor (periculoase și nepericuloase) pe sol, într-o groapă din incinta fermei, și au fost dispuse măsuri de remediere cu termene de realizare:
– Interzicerea aplicării de produse chimice pentru combaterea dăunătorilor, pe terenurile agricole, fără respectarea prescripțiilor tehnice din fișa cu datede securitate a produsului. Luarea măsurilor tehnice de eliminare a riscurilor privind apariția mortalităţii la specii de animale sălbatice, pe terenurile ocupate de culturi rapiță, pe care au fost aplicate produsele raticid și moluscocid.
– Încheierea unui contract de valorificare și eliminare a deșeurilor menajere și asimilabile generate de societate la punctul de lucru, cu operatorul desalubritate local.
– Gestionarea deșeurilor, conform cerinţelor Legii 211/2011 prin societăți specializate autorizate. Totodată, a fost interzisă incendirea deșeurilor deorice tip.

LĂSAȚI UN MESAJ