Când va avea Timișoara un stadion adaptat secolului în care trăim?

799

Acum cinci ani, odată cu Arena Națională, se inaugurau stadioane noi, moderne, la Ploiești și Cluj. Se pregătesc acum cele din Craiova, Arad, Tg. Jiu. Apoi cele din Capitală, reconstruite pentru Euro 2020. Ghencea, Ștefan cel Mare, Giulești, plus Arcul de Triumf.

În alte orașe ale țării se pune problema construirii unor stadioane noi. La noi, la Timișoara, e liniște. Prea multă liniște în acest sens.

Acum vreo 17 ani, Radu Radoslav, pe atunci arhitect-șef al Timișoarei, ne-a prezentat niște proiecte de stadioane concepute, dacă îmi amintesc bine, de studenți la Arhitectură. De-atunci, pe Bega a curs apă prea multă și totul a rămas la stadiu de proiect. Mai bine zis, de vis, pentru că proiect ar înseamna să existe o posibilă continuare a demersurilor.

Un stadion frumos, cu 30.000 de locuri și tribune integral acoperite, cu o nocturnă modernă și tabelă de marcaj ca pe marile stadioane ale lumii. Cu suficiente locuri de parcare, cu restaurante și fan-cluburi.

Un asemenea stadion ar trebui construit undeva la marginea orașului, unde există posibilitatea de dezvoltare. Reconstruirea bătrânei arene ovale de lângă Spitalul Județean ar fi o soluție mai puțin bună. Zona e ”ghipsată”, e prea aproape de centru.

Peste tot în lumea asta, acum, stadioanele se ridică în afara orașelor. Mulți au mașini, iar câteva linii de transport public, în zi de meci, ar rezolva toată situația.

Precum fotbalul, se pare însă că și visul unui nou stadion a murit la Timișoara. Primarul Robu ar trebui să se concentreze asupra acestui aspect.

ACS Poli va rămâne în istorie ca o clonă fără succes la public. În urma primarului Robu ar putea rămâne în urmă, pe lângă alte reușite, noul stadion al Timișoarei.

3 COMENTARII

  1. Tavi mi-a placut dar finalul incurajator pentru Kim Jong il de pe Loga nu va da roade si nu va mai da nimic roade o multa bucata d timp aeroportul e ramas in anii 80 gara la fel infrastructura franjuri centura pe harta daca s-ar face o lista de prioritati….nu stiu ce as alege dar bisericile de toate cultele se finalizeaza ..si unele mai si arboreaza steagul unguresc parca ar fii consulat!

  2. fac ceva pe stadionul vostru! un spital european,foarte bine dotat unde sa nu mergi cu grija ca mori in spital,ori problema spagii fara de care nimeni nu misca un deget in spital,ori poate terminati centura orasului,etc.va plictisiti si va arde de spart seminte pe stadion,tampitilor! cand nu mai ai ce sa rezolvi in oras,construieste 10 stadioane de fotbal !

  3. E prea bun si stadionul asta pentru echipa locala care o avem. Ca sa „strigi” dupa un stadion de fite ai nevoie in primul rand de echipa capabila sa aduca oameni in tribune….si chiar nu e cazul ACS sau POLI…sau cum s-o mai numi …

LĂSAȚI UN MESAJ