7.2 C
Timișoara
vineri 26 aprilie 2024

Când peste Timișoara a domnit… împăratul găluștelor!

Ferdinand I al Austriei, în germană Ferdinand I Karl Leopold Joseph Franz Marchlin, din dinastia de Habsburg-Lothringen, s-a născut la 19 aprilie 1793, la Viena.

A fost împărat al Austriei (1835-1848), precum și rege al Ungariei (ca Ferdinand V), rege al Boemiei (ca Ferdinand V), rege al Lombardiei, principe al Transilvaniei etc.
A urmat la tron tatălui său Francisc I al Austriei în 1835 și a fost forțat să abdice în 1848, spune Wikipedia.
Înainte de a fi împărat, a scăpat cu viață dintr-un atentat menit să îl suprime, pus la cale de căpitanul Francisc Reidl.

A fost epileptic și retardat mintal, dar fără îndoială încoronat cu acordul lui Metternich pentru a menține legitimitatea tronului imperial, spune Wikipedia.
Cu toate că nu a fost declarat în incapacitate de a conduce, s-a format un consiliu de regență, în fruntea căruia se aflau arhiducele Ludovic și Metternich.
Mariajul său cu prințesa Maria Anna de Sardinia (1803-1884), fiica regelui Victor Emanuel I și a Mariei Teresa de Austria-Este, probabil nu a fost niciodată consumat.
Este cunoscut pentru singura sa comandă coerentă: când cineva a încercat să îl oprească să nu mănânce în exces găluște, din cauza problemelor digestive pe care le avea, a spus: “Sunt împărat și vreau găluște!” (Ich bin der Kaiser und will Knödel).

La izbucnirea revoluției în Viena, în primăvara lui 1848, Metternich a fugit în străinătate.
Rămas singur, s-a refugiat la Innsbruck. De acolo s-a reîntors în august la Viena, dar după evenimentele din octombrie a fost nevoit din nou să se refugieze la Olmütz.
A fost convins de Felix de Schwarzenberg, la 2 decembrie 1848, să abdice în favoarea nepotului său de unchi, Franz Joseph, care a domnit următorii 68 de ani ca împăratul Francisc Iosif I.
Ferdinand a fost ultimul rege al Boemiei încoronat ca atare.

A murit la 29 iunie 1875, la Praga, și este înmormântat în mormântul 62 din Cripta Imperială (Kaisergruft) din Viena, mai spune Wikipedia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

An aniversar, zi de sărbătoare la Teatrul „Merlin”

Așa cum a promis, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” sărbătorește lună de lună prin acțiuni culturale, dar și evenimente de anvergură cei 75...

„Pe urmele germanilor în Banat”, la Universitatea Politehnica Timișoara, cu profesorul Anton Sterbling

Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit miercuri, 24 aprilie 2024, conferința „Auf den Spuren der Deutschen im Banat...

Citește și :