Când peste Timișoara a domnit… împăratul găluștelor!

400

Ferdinand I al Austriei, în germană Ferdinand I Karl Leopold Joseph Franz Marchlin, din dinastia de Habsburg-Lothringen, s-a născut la 19 aprilie 1793, la Viena.

A fost împărat al Austriei (1835-1848), precum și rege al Ungariei (ca Ferdinand V), rege al Boemiei (ca Ferdinand V), rege al Lombardiei, principe al Transilvaniei etc.
A urmat la tron tatălui său Francisc I al Austriei în 1835 și a fost forțat să abdice în 1848, spune Wikipedia.
Înainte de a fi împărat, a scăpat cu viață dintr-un atentat menit să îl suprime, pus la cale de căpitanul Francisc Reidl.

A fost epileptic și retardat mintal, dar fără îndoială încoronat cu acordul lui Metternich pentru a menține legitimitatea tronului imperial, spune Wikipedia.
Cu toate că nu a fost declarat în incapacitate de a conduce, s-a format un consiliu de regență, în fruntea căruia se aflau arhiducele Ludovic și Metternich.
Mariajul său cu prințesa Maria Anna de Sardinia (1803-1884), fiica regelui Victor Emanuel I și a Mariei Teresa de Austria-Este, probabil nu a fost niciodată consumat.
Este cunoscut pentru singura sa comandă coerentă: când cineva a încercat să îl oprească să nu mănânce în exces găluște, din cauza problemelor digestive pe care le avea, a spus: “Sunt împărat și vreau găluște!” (Ich bin der Kaiser und will Knödel).

La izbucnirea revoluției în Viena, în primăvara lui 1848, Metternich a fugit în străinătate.
Rămas singur, s-a refugiat la Innsbruck. De acolo s-a reîntors în august la Viena, dar după evenimentele din octombrie a fost nevoit din nou să se refugieze la Olmütz.
A fost convins de Felix de Schwarzenberg, la 2 decembrie 1848, să abdice în favoarea nepotului său de unchi, Franz Joseph, care a domnit următorii 68 de ani ca împăratul Francisc Iosif I.
Ferdinand a fost ultimul rege al Boemiei încoronat ca atare.

A murit la 29 iunie 1875, la Praga, și este înmormântat în mormântul 62 din Cripta Imperială (Kaisergruft) din Viena, mai spune Wikipedia.

LĂSAȚI UN MESAJ