Campioană la rateuri, Timișoara riscă să fie deposedată și de titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2023!

378

O știre aparent incredibilă a pornit în această zi să tulbure nu doar mințile abulice ale liderilor politici locali.

Deși nu este confirmată încă, oficial, de la nivelul autorităților europene situația ar putea deveni gravă și rușinoasă pentru orașul nostru. Să sperăm că se mai pot corecta unele chestiuni ce țin de politica statului român, nu doar de autoritățile locale, pentru a nu ajunge, cu adevărat, în jenanta situație de a pierde acest statut de capitală culturală europeană.

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, spune că a fost chemat joi la Comisia Europeană în calitatea sa de expert european pentru capitale culturale. Ședința de urgență ar fi motivată de situația gravă ce derivă din finanțarea în bătaie de joc a proiectului, de către autoritățile centrale și locale din România. „Mâine se va desfășura o sedință de urgență, ordonată de Comisia Europeană.

Oficialii de la Bruxelles ne-au convocat în această sedință de urgență pentru a vedea care sunt modalitățile de deblocare a proiectului cultural TM2023. Anul trecut am tras un semnal de alarmă, pe vremea vechii administrații, când proiectul se blocase.

Timișoara riscă să piardă titlul de Capitală Europeană a Culturii și nu e doar un joc de cuvinte, este o amenințare serioasă. Eu sunt expert CCE și sunt membru în comisia de specialitate. De fiecare dată când particip la misiunile de monitorizare sau la selectarea capitalelor, sunt întrebat de situația de la Timișoara.

În 2019, problema cea mai importantă a fost chestiunea finanțării Timișoarei, care nu a fost rezolvată nici până în clipa de față. Primăria, Consiliul Județean și Ministerul Culturii nu și-au ținut angajamentele. Anul trecut, după ce am preluat mandatul de președinte la CJT, în noiembrie, Consiliul Județean Timiș nu platise niciun leu către Asociație, nici măcar cotizația.

Am făcut demersuri ca 750.000 lei să fie achitați. De la ultima mea intervenție, nu s-a făcut vreun progres vizibil în această direcție.

Trag un semnal de alarmă, nu din vreo calitate politică sau administrativă, ci din aceea de expert al Comisiei Europene care știe care sunt sensibilitațile și neliniștile privind proiectul Capitală Europeană a Culturii.

În prezent, această Asociație TM2021 pierde oameni, oameni de calitate și dacă nu avem coerență să ducem acest proiect la bun sfârșit… e o pierdere capitală” explică situația Alin Nica.

Plecând de la această perspectivă sumbră, este invitat și primarul Dominic Fritz să se alăture eforturilor care ar duce la conservarea stării actuale de fapt, adică să nu pierdem acest titlu onorant. Mai ales că el va aduce Timișoarei, pe lângă o imagine internațională apreciabilă, și o revigorare masivă a industriei turismului din oraș și din regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ