13.3 C
Timișoara
luni 7 octombrie 2024

Camera de Comerț Industrie și Agricultură Timiș 2019, primul semestru în fapte, cifre și imagini… partea II

Pentru cele 650 firme membre și pentru comunitatea de afaceri locală, CCIAT…
 a promovat internaționalizarea firmelor și afacerilor, prin:
 Misiuni economice, parteneriate de afaceri, întâlniri B2B: 8 misiuni economice, 130 participanți.
Misiuni economice în Grecia derulate în cadrul Programului «Hosted Buyer»
 8 – 11 februarie, Atena – Târgul Internațional „INFACOMA” și Târgul Internațional “AQUATHERM” (1 firmă – Ava Home Building)
 11 – 13 aprilie, Salonic – Expoziția Internațională de Fructe și Legume Proaspete „Freskon 2019” (1 firmă – Piemona Logistic).
Prin Programul «Hosted Buyer», susținut de Guvernul Elen, companiile beneficiază de gratuități de cazare și transport, intrare gratuită în expoziție, întâlniri de afaceri prestabilite.

12 – 16 martie – Ierusalim și Bethlehem au fost destinațiile propuse pentru oamenii de afaceri timișeni participanți la misiunea economică organizată în Israel. Industria, infrastructura, IT&C, energia regenerabilă, domeniul imobiliar, sectorul medical, comerțul, agricultura, turismul, inovarea și cercetarea – sunt doar câteva dintre sectoarele care oferă oportunități de afaceri bilaterale viabile. Programul profesional a cuprins întâlniri ale celor 15 participanți cu firme israeliene, pe domenii de interes.

11 – 12 mai – O delegație de agricultori timișeni au participat la o misiune economică în Serbia, la Novi Sad, de vizitare a celei de-a 86-a ediții a Târgului Internațional de Agricultură, cel mai important târg de profil din Serbia și unul dintre cele mai mari din Europa.

Evenimentul a reunit cele mai mari firme din Serbia și din Europa care și-au prezentat produsele și serviciile în domeniul producției agricole, zootehniei, industriei alimentare și băuturilor, mașinilor agricole, echipamentelor din industria alimentară, substanțelor chimice și de protecție, alimentelor ecologice, precum și al altor produse și servicii din sectorul agro-business. Organizată de peste două decenii de CCIA Timiș, misiunea economică și-a dovedit din nou utilitatea și eficiența prin numeroasele contacte directe cu expozanții pe care le-au avut agricultorii timișeni.

3 – 4 iunie – Timp de două zile, o delegație a CCIA Timiș formată din 40 de oameni de afaceri s-a aflat la CHINA BRAND FAIR Budapesta 2019, unul din cele mai mari și complexe evenimente din Europa Centrală și de Est destinat afacerilor cu China. Ediția din acest an a adunat pe o suprafață de 12.000 mp, 320 de companii chineze, avizate de Ministerul Comerțului din China, din cele mai diverse domenii de activitate. La Secțiunea Shandong Culture Exhibition, au fost prezente 50 standuri din domeniile cultură, turism, sport, medicină tradițională. Noutatea a reprezentat-o Secțiunea CEE EXPORT FAIR destinată standurilor naționale ale țărilor invitate. În standul României, au expus 5 firme timișene: Aur`a Mineral Water, Cramele Aramic, Terra Apis (miere de albine), Ultramarin (oferte turistice), Galeriile de Arta Calpe. Agenții economici timișeni au avut ocazia de a intra în contact direct cu firme chinezești interesate de a intra sau a aduce produse din China pe piața românească.

3 – 11 iunie – O delegație de afaceri timișeană a participat la o misiune economică la Salonic (Grecia). Programul a cuprins un Forum de Afaceri, întâlniri B2B și vizite la firme grecești. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie Salonic, cu sprijinul Consulatului General al României și al Camerei de Comerț Italo-Elene.
Forumul de Afaceri a avut loc în ziua de 4 iunie și a avut loc la sediul Camerei de Comerț și Industrie din Salonic. Întâlnirea a debutat cu mesaje de salut din partea gazdelor, al conducerii Camerei de Comerț Italo-Elene și al Consulului General al României la Salonic, E.S. d-na Sabina Mădălina SOMĂCESCU.

În cuvântul său, Președintele Executiv al CCIAT a făcut o prezentare a climatului economic timișean și a celor 10 motive pentru afaceri de succes în județul Timiș. Totodată, a lansat invitația către firmele grecești de a participa la Forumul de Afaceri care va avea loc la Timișoara, în perioada 24-26 octombrie 2019.

În finalul evenimentului, cele două organizații camerale au încheiat un Acord de Colaborare, document semnat de Florica CHIRIȚĂ, Președinte Executiv CCIAT, și de Emmanouel VLACHOGIANNIS, Prim Vicepreședinte al CCI Salonic. Delegația timișeană a fost formată din reprezentanți ai 10 firme timișene. Alături de conducerea CCIAT, a fost și Vincenzo MODERNO, Vicepreședintele Camerei de Comerț Italiene pentru România.
13-18 iunie – Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Timiș a organizat o misiune economică multisectorială la Marbella, în Spania.

La sediul Camerei de Comerț din Sevilla, reprezentanții celor cinci firme participante au avut întâlniri cu firme locale interesa de a face afaceri cu parteneri români, pe baza unui program stabilit anterior.

29 iunie – 6 iulie – Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a organizat o misiune economică multisectorială în Federația Rusă, la Moscova și Saint Petersburg, eveniment premieră în activitatea CCIAT, finalizat cu încheierea unui Memorandum de Colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Moscova, cu stabilirea unor contacte de afaceri directe între firmele românești și cele rusești, cu identificarea unor oportunități și proiecte concrete de cooperare și investiții între cele două țări și regiuni. Din delegația timișeană, au făcut parte oficiali ai administrației publice locale, ai mediului universitar timișorean, ai Colegiului de Conducere al CCIA Timiș.

Forumul de Afaceri care a avut loc la sediul CCI Moscova s-a bucurat de sprijinul Ambasadei României în Federația Rusă și de participarea unui număr important de înalți oficiali ai Camerei de Comerț Moscova, ai Camerei de Comerț a Regiunii Domodedovo, ai Consiliului de Afaceri Rusia-Moldova dar și ai Guvernului Federației Ruse.
Acordul de colaborare inter-cameral a fost semnat de Președintele Executiv al CCIAT, dna Florica CHIRIȚĂ, și de Președintele CCI Moscova, dl. Vladimir PLATANOV, și reprezintă un document care oferă cadrul instituțional adecvat pentru dezvoltarea de afaceri bilaterale de succes. La întâlnirile B2B, cei 38 de reprezentanți de firme timișene, membre ale CCIAT, au inițiat discuții care vor conduce la stabilirea de relații de afaceri, cu precădere în domeniile: bio-agricultură, creșterea animalelor și prelucrarea produselor derivate, producție și comercializare de produse industriale, medical, construcții, imobiliare – cu respectarea legislației în vigoare.

La întâlnirea de afaceri de la Saint Petersburg au participat Președintele și Vicepreședintele Camerei de Comerț și Industrie din Saint-Petersburg cât și Consulul României, dl. Cosmin IONIȚĂ. Discuțiile au vizat identificarea de potențiali parteneri de afaceri și investiții, interesați de piața românească. Agenda de lucru convenită de CCIA Timiș cu cele două camere de comerț, având ca suport diplomatic Ambasada României la Moscova și Consulatul General al României la Saint-Petersburg, prevede o serie de acțiuni de dezvoltare și facilitare a schimburilor comerciale bilaterale și a exporturilor de produse românești pe piața din Federația Rusă. În acest sens, CCIAT a lansat invitația pentru organizarea la Timișoara, în toamna acestui an, a unui Forum de Afaceri Româno-Rus. „Sunt deosebit de încântată că există o deschidere și un interes real al firmelor și al camerelor de comerț din Federația Rusă, a reprezentanților Guvernului care au fost prezenți la evenimente, pentru identificarea oportunităților de consolidare a cooperării bilaterale și consolidarea legăturilor economice dintre țările și regiunile noastre. Atât companiile timișene cât și cele rusești care s-au întâlnit în cadrul Forumului de Afaceri și-au exprimat, deschis, dorința de colaborare”, spune Florica CHIRIȚĂ, Președintele Executiv al CCIAT.

Sinteză elaborată de Rodica Olinic, Consilier Relații Publice

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

O sumă de 300.000 lei pentru educație prin fondul FACEM, o comunitate pentru educație

Fonduri pentru educație în Timiș. Cea de-a doua ediție a programului „FACEM – O comunitate pentru educație” oferă finanțări în valoare de 300.000 lei...

Statul de drept între Curtea Constituțională și candidatura d-nei. Șoșoacă la funcția de Președinte al României

La 5 octombrie 2024, Curtea noastră Constituțională a anulat candidatura d-nei. Diana Iovanovici-Șoșoacă la funcția de Președinte al României. Reacția publică m-a convins. Poporul...

Citește și :