Camera de Comerț din Timiș are cu ce se lăuda. Este cea mai dinamică din țară-VIDEO

436

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Timiș este printre fruntașele pe țară în cea ce privește sprijinirea activității economice a membrilor săi. La jumătatea anului, au tras o linie imaginară și au adunat activitățile ce le dau dreptul să acceadă la acest loc onorant.

A fost, în ciuda condițiilor destul de vitrege pentru alte regiuni, un an destul de bun pe toate planurile în Banat. Nu este vreun merit al economiei românești veșnic șchioape de la criza de acum câțiva ani, din care se pare că nu reușim să ne îndepărtăm definitiv. Meritul major este al întregului personal al Camerei de Comerț ce reușește să aducă întotdeauna în față realele nevoi ale operatorilor industriali și să se plieze pe toate oportunitățile apărute.

Una din cele mai mari reușite este idea pusă în aplicare recent, dar la care se lucrează de mult timp, așa zisul Birou Unic. Acesta nu are o personalitate juridică proprie dar adună în același loc autorități din 14 entități de stat și inspectorate din diverse domenii. Astfel clientul simplu nu mai bate în lung și lat tot orașul pentru diverse avize și informații necesare pentru o firmă. O zi pe săptămână este suficient să vină la sediul CCIAT și pleacă cu toate actele sau avizele rezolvate. Fie că e vorba de Poliție sau Protecția consumatorului, vama ori pompieri. De fapt este o interfață între autoritățile statului cu oamenii de afaceri. Pe lângă cei 14 semnatari ai cartei parteneriatului regional, se așteaptă și alăturarea altor instituții. Cel mai probabil de la 1 septembrie și Garda de Mediu se va alătura acestui birou.

Inițiativa este mult lăudată de Mihai Dărăban, mai marele instituției camerale la nivel național, care promite că va face tot ce poate să impună acest sistem în toate județele.

Dar activitățile CCIAT nu se opresc nici pe departe aici. Seminarii cu oamenii de afaceri sau cu simpli cetățeni interesați ce au avut de aflat de la noutăți legislative până la instruire de specialitate au adunat de asemenea până acum nouă instituții ce au ținut nu mai puțin de 14 ședințe. Câteva pot fi citate: Prefectura, ISU Banat și Primăria municipiului. Apoi s-a ținut Ziua Agricultorului. Direcția Vamala și Agenția de Dezvoltare Vest de asemenea au avut fiecare câte o zi sau mai multe la dispoziție. Chiar și cei de la Sănatate Publică au ținut să țină un seminar cu noutăți de specialitate.

O altă componentă importantă a Camerei de Comerț a fost organizarea de misiuni economice la nivel internațional. Câteva ar fi de citat: cea de la Las Vegas, legată de o manifestare internațională de amenajări interioare sau tradiționala întâlnire a agricultorilor de la Novi Sad – Serbia. La început de lună iunie a avut loc la Varșovia o majoră întâlnire a tuturor țărilor estice ce vor să se implice în comerțul cu China. Tot în această lună, între datele de 11 și 18 a avut loc o misiune economica la Sevilla. Există promisiuni ferme că anul viitor oamenii de afaceri din regiunea Andalusiei vor veni și ei la Timișoara.

Acestea ar fi doar o mică parte din activitățile în care a fost implicată camera de comerț a Timișului în jumătatea de an scursă. Nu este de mirare că nu prea pot ține pasul nici una din entitățile similare din țara.

Înființată în 1856 prin decret semnat de împăratul de atunci al monarhiei și prima ce a reluat activitate în anul 1990, instituția timișoreană abia acum începe să-și arate adevărata maturitate.

LĂSAȚI UN MESAJ