19.1 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Cămașă românească de la New York, expusă la Muzeul Textilelor din Băița

O parte dintre cămășile românești de la Metropolitan Museum of Art din New York „s-au întors acasă” și fac parte acum din colecția primului Muzeu al Textilelor din România, care funcționează la Băița. Momentan, hunedorenii și turiștii care trec pragul muzeului pot admira o singură ie, restul fiind în proces de pregătire pentru public.

Colecția Muzeului Textilelor este mai bogată cu câteva piese autentice, după ce o parte dintre cămășile românești de la Metropolitan Museum of Art din New York au ajuns la Băița. Totul a fost posibil datorită implicării și efortului deosebit al fondatoarei muzeului, Florica Zaharia – fost director al Departamentului de Conservare Textile de la MET – și al generoasei donații făcute de Muzeul din New York. Totuși, momentan doar o singură cămașă este expusă vizitatorilor, restul fiind în proces de pregătire, urmând a fi prezentate în perioda următoare. „Într-adevăr, cămășile de la Metropolitan Museum of Art din New York sunt acum aici, la Băița. Muzeul cuprinde aproximativ 12.000 de piese și instrumentar textil din toate colțurile lumii și este foarte greu să expunem toate piesele publicului, în același timp. Nici nu ne dorim asta, nu vrem să avem expoziții permanente, ci vrem ca tot timpul să venim cu ceva nou, aprecierea textilelor ca artă fiind unul dintre obiectivele noastre. De aceea, momentan, avem expusă o singură cămașă românească de la Metropolitan, dar în perioada următoare vor mai fi expuse și altele”, a declarat Florica Zaharia.

Muzeu de talie internațională

12.000 de piese, de la ţesături din fibre de urzică, banană, tei, bumbac, lână, mătase şi alte materiale, până la costume şi covoare din mai toate colţurile lumii se află în colecţia primului muzeu din România dedicat textilelor. Aşezământul cultural a fost inaugurat și deschis publicului la finalul lunii mai, în prezenţa oficialităților locale și județene, dar și a Ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klem, şi a Ambasadorului Marii Britanii, Paul Brummell. „Misiunea Muzeului Textilelor include prezervarea, colectarea, cercetarea și împărtășirea colecţiei și a altor resurse cu specialiștii și publicul larg. Punctul principal al activităţilor este de a asigura un context global în care materialele textile românești și cele est europene precum și tehnologiile textile aferente să fie integrate. Alte obiective sunt crearea unui centru pentru cercetare și interacțiuni profesionale între experţi și tineri profesioniști din comunitatea profesională naţională și internațională și de a stimula aprecierea textilelor ca artă”, a adăugat Florica Zaharia.

Muzeul Textilelor este unul privat și aparține Floricăi, lui Romulus Nicolae Zaharia și fiicei lor Ana Teodora Draguș. Florica Zaharia este Doctor în textile și Conservator Emerita at The Metropolitan Museum of Art, unde a profesat pentru aprope jumătate din viață ca și conservator textile. Timp de 13 ani a fost șefă la Departamentul de Conservare a Textilelor. Romulus Nicolae Zaharia este inginer în industria alimentară și un pasionat pentru istorie și pentru colecționat încă din tinerețe. Ana Teodora Draguș este inginer în zootehnie și biotehnologie, un activ membru al comunității și un entuziast participant în formarea colecției FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia).

Cei care doresc să afle mai multe despre Muzeul Textilelor, cum pot ajunge și care este programul de vizitare pot accesa linkul http://www.muzeultextilelor.org/ pentru mai multe detalii.

Sursă: glasul-hd.ro

Alte subiecte :

Încă o veste bună pentru transportul școlar verde din județ

După ce, la începutul săptămânii, s-a semnat contractul pentru achiziția a 24 de microbuze electrice prin PNRR, Consiliul Județean Timiș a...

Sarcofagul din mijlocul Timișoarei! Fostul manej imperial și epopeea sa specială

Fostul manej imperial, construit în secolul al XVIII-lea, devenit Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara, urmează să fie transformat complet, în urma unui...

Citește și :