2.1 C
Timișoara
duminică 3 martie 2024

Bisericile de lemn din Zona Făgetului, tezaur inestimabil al Banatului VIDEO

 

Autoritățile județene încearcă să administreze turistic comoara pe care o reprezintă bisericile de lemn din Zona Făgetului! Un prim pas în această direcție este filmul de prezentare realizat de Asociația Culturală ”Spiritul Vestului” în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului Timiș.

”Bisericile de lemn din Zona Făgetului” este titlul celui mai nou film de promovare a acestei bogății inestimabile a Banatului realizat de câțiva oameni de televiziune reuniți în Asociația Culturală ”Spiritul Vestului”. Beneficiarul, Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului Timiș a asigurat partea informativa a filmului.

Filmările au durat aproape șase luni și s-au axat pe surprinderea acestor adevărate monumente culturale reprezentate de Bisericile de lemn din Zona Făgetului, în anotimpurile anului propice vizitării: primăvara și vara.

Biserica de lemn din Zona Fagetului 2

Problemele pe care le-au întâmpinat realizatorii au fost generate, în special, de lipsa indicatoarelor care să îndrume doritorii spre aceste comori, de lipsa unei minime informări cu privire la aceste biserici (nu există decât o singură hartă amplasată în localitatea Margina) și – nu în ultimul rând – de un acces greoi spre fiecare obiectiv în parte (distanța dintre Bulza și Groși, de 7 kilometri pe un drum forestier impracticabil, se transformă practic într-n drum de 40 de kilometri, prin județul Arad).

Să mai amintim că Bisericile de lemn din Zona Făgetului au fost cuprinse într-un amplu program de restaurare, finanțat sau, mai bine spus subfinanțat, de Ministerul Culturii. Lucrările de restaurare au început acum doi ani, la majoritatea obiectivelor din zonă și se desfășoară cu mare dificultate, cu dese întreruperi generate de lipsa banilor, care îngreunează bunul mers și creează disconfort pentru credincioșii din satele care nu au alte lăcașe de rugăciune.

Biserica de lemn din Zona Fagetului 1

Dincolo de toate problemele întâmpinate de realizatorii filmului, merită să vizitați acest adevărat patrimoniu reprezentat de bisericile de lemn din Zona Făgetului. Nu vă ia mai mult de o zi dacă faceți traseul în grabă sau două zile dacă vă mai opriți undeva pe traseu.

Emilian Pavel Jurma

Alte subiecte :

Citește și :