24.4 C
Timișoara
duminică 23 iunie 2024

#BREXIT. Ce înseamnă OFICIAL pentru ROMÂNI votul privind ieșirea din UE?

Drepturile şi statutul cetăţenilor UE din Marea Britanie, precum și cele ale cetățenilor britanici din UE, au rămas neschimbate după referendumul din data de 23 iunie, spune Guvernul Marii Britanii.

Decizia privind invocarea Articolului 50 și începerea procesului oficial de ieșire din Uniunea Europeană sunt de competența viitorului premier. Marea Britanie rămâne membru UE pe parcursul acestui proces și până la finalizarea negocierilor pe marginea Articolului 50. Atunci când Marea Britanie va ieși efectiv din UE, Guvernul de la Londra se așteaptă ca statutul legal al cetățenilor UE din Marea Britanie și cel al cetățenilor britanici din alte state membre UE să fie protejate.

Guvernul britanic recunoaște și apreciază contribuția importantă adusă de cetățenii UE și de alte naționalități care muncesc, studiază și locuiesc în Marea Britanie.

Locuiesc în Marea Britanie de peste cinci ani.  Ce înseamnă pentru mine votul privind ieșirea din UE?

Cetățenii UE care de cel puțin cinci ani locuiesc fără întrerupere și legal în Marea Britanie au automat drept de reședință permanentă. Aceasta înseamnă că au dreptul de a locui în Marea Britanie permanent, conform legislației UE. Nu există nicio cerință privind solicitarea unor documente care să le confirme acest statut.

Cetățenii UE care de cel puțin șase ani locuiesc fără întrerupere și legal în Marea Britanie sunt eligibili să aplice pentru cetățenie britanică dacă doresc acest lucru. Cerințele privind eligibilitatea pot fi găsite aici.

Dar dacă am locuit în Marea Britanie mai puțin de cinci ani?

Cetățenii UE vor avea în continuare drept de reședință în Marea Britanie conform legislației UE. Nu este nevoie ca aceștia să solicite documente care să le ateste dreptul la libera circulație și responsabilitățile care derivă de aici. Politicile și procesele guvernamentale nu s-au modificat pentru cei care decid să aplice pentru un certificat de înregistrare. Aplicațiile vor fi procesate ca și până acum.

Membrii non-UE ai familiilor cetățenilor europeni vor trebui, ca și până acum, să aplice pentru un permis de familie dacă doresc să meargă în Marea Britanie, în conformitate cu legislația UE, în cazul în care nu au un card de reşedinţă emis de un stat membru. Politicile şi procesele guvernamentale nu au suferit nicio schimbare, iar aplicaţiile vor fi procesate în modul obişnuit.

În cazul în care doresc să obţină drept de reşedinţă în Marea Britanie, membrii familiilor extinse ale cetăţenilor UE trebuie să aplice, ca şi până acum, pentru un certificat de înregistrare (dacă sunt cetăţeni UE) sau un card de reşedinţă (dacă nu sunt cetăţeni UE). Politicile şi procesele guvernamentale nu au suferit nicio schimbare, iar aplicaţiile vor fi procesate în modul obişnuit.

Cetăţenii Irlandei beneficiază de o serie de drepturi separate, conform legilor în vigoare, care prevăd pentru cetăţenii irlandezi rezidenţi un tratament similar cu cel al cetăţenilor britanici, în cea mai mare parte a cazurilor. Aceste prevederi nu au fost modificate.

Este posibil ca în cazul cetăţenilor croaţi să fie necesară în continuare solicitarea unui certificat de înregistrare pentru dreptul de a munci în Marea Britanie, conform restricţiilor temporare pe piaţa muncii care au intrat în vigoare odată cu aderarea Croaţiei la UE în 2013. Tipul de înregistrare necesară poate varia în funcţie de domeniul de activitate şi de necesitatea de a obţine permisiunea de a lucra în Marea Britanie. Politicile şi procedurile guvernmamentale existente nu au fost modificate iar cererile vor fi prelucrate ca şi până acum.

Există planuri ale guvernului britanic pentru a restricţiona accesul cetăţenilor UE pe teritoriul Marii Britanii?

Dreptul de rezidenţă al cetăţenilor europeni în Marea Britanie a rămas neschimbat. Prin urmare, rămân valabile şi condiţiile în care accesul pe teritoriul Regatului Unit poate fi restricţionat.

Așa cum a fost cazul şi înainte de referendum, cetăţenilor UE le poate fi limitat accesul pe teritoriul britanic numai dacă aceştia reprezintă o amenințare reală și suficient de gravă, dacă nu au drept de reşedinţă dobândit în mod legal sau dacă se constată un abuz al drepturilor de liberă circulaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :