4.1 C
Timișoara
duminică 21 aprilie 2024

,,Blestemul” bazelor sportive neterminate continuă să bântuie Timișoara. Încă un șantier care trebuia finalizat demult a ajuns prada hoților de materiale de construcție

Pentru că nu mai există nici pază, au început să dispară materialele cumpărate și depozitate acolo. Investiția de 1,3 milioane de euro este lăsată de izbeliște. Primăria Timișoara ar vrea să termine lucrarea pe banii ei.

În mod normal, la Timișoara ar fi trebuit să se facă sport pe o modernă bază construită de Compania Națională de Investiții, încă din vara anului 2022. În loc de fotbal și alte activități sportive, pe strada Costică Rădulescu, în apropierea arenei “Dan Păltinișanu”, e un șantier abandonat.

Deși lucrările au fost făcute în proporție de 60 la sută, totul a fost lăsat de izbeliște, pentru că firma care a câștigat licitația a intrat în faliment. E greu de înțeles cum statul nu reușește să termine o investiție de 1,3 milioane de euro, dar timișorenii visează la stadionul mare de 140 de milioane de euro – promis de 20 de ani în toate campaniile electorale.

Este investiția statului român. Eu atâta încredere am în statul român încât <aș fugi ca dracu de tămâie de el>. Mă uit cu mare speranță când vorbim de investiții la sala polivalentă, de 137 de milioane de euro, la stadionul <Dan Păltinișanu>  de 140 de milioane de euro, când ei nu au fost în stare să facă o bază de 1,3 milioane de euro. Și-au bătut joc de proiect. E lăsată de izbeliște și mă milogesc de ei de un an și jumătate să rezilieze contractul. Într-un final l-au reziliat în toamnă, dar de atunci nu au reușit să facă evaluarea lucrărilor. Le-am făcut o adresă să ne dea nouă baza, așa cum e, la 60-70 la sută, să o facem din fondurile noastre”, a spus viceprimarul Cosmin Tabără, responsabil cu infrastructura sportivă din Timișoara.

Au început să dispară materialele

Autorizaţia de construire a bazei sportive de pe strada Costică Rădulescu a fost eliberată la sfârşitul anului 2021 de către Primăria Timișoara, iar termenul de execuţie era de nouă luni.

Baza sportivă de tip I este proiectată cu o tribună pentru 500 de spectatori, un teren de joc cu iarbă artificială, instalaţie de nocturnă, dar şi vestiare. Un al doilea teren, mai mic, va fi folosit pentru minifotbal, baschet sau handbal.

Au fost ridicaţi stâlpii pentru nocturna terenului de fotbal, dar și pentru terenul de handbal/baschet, care acum sunt năpădite de buruieni. S-a realizat și terasamentul pentru montarea gazonului artificial. Covorul sintetic a stat rulat multă vreme la marginea terenului, dar nu se știe unde a dispărut. Bucăți de covor sunt aruncate pe teren.

Scaunele și granulele pentru teren stau depozitate pe șantierul abandonat. Nici măcar personal de pază nu mai există.

Scaunele care au fost cumpărate sunt lăsate de izbeliște, granulele acelea de gazon încep să se fure, gardul se rupe. Gazonul a fost adus la un moment dat, dar a dispărut. Nu știu cine le-a luat, era în paza firmei de acolo. Este o bătaie de joc. Nimeni nu întreabă, cum a câștigat o firmă fără niciun angajat 15 lucrări de peste 1,5 milioane de euro pe lucrare. Niciun teren nu au fost în stare să termine. Poate excepție e cel de la Sânnicolaul Mare. Cum au câștigat?! Dacă faci caietul de sarcini sănătos nu se întâmplă așa ceva. Acum am aflat și eu că patronul era un moldovean, din Iași, cu firmă făcută în Ghiroda (n.r. Timiș). CNI ar trebui să-l scoată la licitație din nou”, a mai spus Tabără.

Clădirea unde se vor regăsi camerele tehnice și vestiarele este ridicată la roșu. Primăria și-a făcut datoria în ceea ce privește utilitățile, apă, cana, record la Enel. Nu are instalații trase sau finisaje făcute.

CNI ar fi trebuit să atribuie lucrările și pentru realizarea parcării.

Baza de pe Mircea cel Bătrân

Complexul sportiv construit de Compania Națională de Investiții ar fi fost prima bază sportivă făcută în Timișoara după 34 de ani. Între timp, Primăria Timișoara a demarat un proiect pentru realizarea unei baze sportive asemănătoare, pe strada Mircea cel Bătrân, investiția fiind făcută exclusiv din bugetul local.

Baza va cuprinde și un teren de fotbal la standardele impuse de FIFA și FRF pentru disputarea meciurilor oficiale, dar și cu facilități pentru sportul de masă. În septembrie 2023 a fost desemnată firma care realizează proiectul tehnic și construcția propriu-zisă.

“Această bază o facem din buget local. Răspund eu de el. Am făcut completările la Mediu, într-o lună sper să avem autorizația de construcție și îi dăm drumul! În zece luni îl terminăm!”, a adăugat Tabără.

Noul complex sportiv va include pe lângă terenul de fotbal, un teren multifuncțional, o pistă de atletism, tribună, o clădire administrativă dotată cu vestiare, alei și spații verzi, locuri de parcare auto și rastele de biciclete.

Terenul de fotbal va avea suprafață sintetică, iar dimensiunile vor fi conform reglementărilor FIFA 90×57 metri. Acesta va fi dotat și cu o tabelă electronică de marcaj.

Terenul multifuncțional va fi dotat cu două porți de handbal și două coșuri pentru baschet, cu suprafață din tartan. Va exista o zonă de crossfit, iar pista de atletism, realizată din tartan, va fi pe o distanță de 50 metri.

Valoarea contractului este de aproape 8 milioane de lei, iar termenul de realizare este de 17 luni, din care 11 luni pentru execuție.

Între timp, vestea bună este că a îneput construcția stadionul “Lego” – Eroii Timișoarei.

Sursa: https://adevarul.ro/

Alte subiecte :

Citește și :