Biserica Ortodoxă interzice filmarea și desfășurarea activităților artistice în lăcașurile de cult

270

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca, în lăcașurile de cult, să fie interzise desfășurarea și filmarea activităților culturale și artistice, pe motiv că acestea „pot provoca tentințe de auto-secularizare” a spațiului bisericesc. Vor fi acceptate filmările la nunți sau botezuri.

„Întrucât activitățile culturale și artistice desfășurate în lăcașurile de cult, pot provoca tendințe de auto-secularizare a spațiului sacru din Biserica Ortodoxă Română, Sfântul Sinod stabilește ca aceste activități culturale să fie organizate în alte spații ale parohiilor sau în spații publice închiriate pentru acest scop”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Patriarhia Română.

De asemenea, vor fi acceptate filmări care au ca scop promovarea istoriei și patrimoniului bisericii respective.

„Filmările în lăcașurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale și numai în cazurile în care se dorește evidențierea patrimoniului liturgic și arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea în direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizată doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligația respectării normelor liturgice și tipiconale”, mai reiese din comunicatul institutuției.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a explicat, pentru MEDIAFAX, că vor fi acceptate filmărille făcute în cadrul unor evenimente de familie așa cum sunt nunțile sau botezurile.

„Hotărârea Sinodului nu are legătură cu filmările făcute de persoane private cu ocazia unor evenimente importante din viața familiei, așa cum este Botezul și Sf. Cununie, ci face referire exclusiv la spectacole (teatru, concerte simfonice, operă) sau filmări ale unor scene de film. Spațiul bisericii e unul eminamente liturgic, nu artistic. Biserica rămâne desigur implicată in colaborarea cu cei care organizează asemenea acte culturale, dar dorește respectarea graniței între un spațiu sacru și un spațiu secular pentru a evita amestecarea registrelor”, a menționat Vasile Bănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ