Bastionul Theresia prinde viață de Ziua Județului Timiș

164

Județul Timiș are propria aniversare. În 28 iulie se împlinesc 99 de ani de la instaurarea admininstrației române în județ, iar din 2016, această dată este săbătorită oficial de timișeni. Anul acesta avem un program special.

Administraţia română a judeţului Timiş a fost asigurată, în 1919, de primul prefect, dr. Aurel Cosma.

“Administraţia a fost preluată de către autorităţile române de abia în prima jumătate a anului 1919. Pe cale de consecință, în judeţul Caraş-Severin, administraţia a fost preluată de către autorităţile române în data de 28 mai 1919, primul prefect fiind avocatul dr. George Dobrin, iar în judeţul Timiş, pe 28 iulie acelaşi an, primul prefect român fiind avocatul dr. Aurel Cosma, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Naţional Român. Astfel se instalase, în data de 28 iulie, administraţia civilă românească, iar în 3 august 1919 a sosit, în Timişoara, armata română”, aflăm din documentele Consiliului Județean Timiș.

Programul de Ziua Județului Timiș cuprinde 2 zile. Astfel, în 27 iulie începe sărbătoarea la Bastionul Theresia cu 3 expoziții care ilustrează istoria județului.

În 28 iulie este mare sărbătoare. De la ora 18:00 timișenii pot admira lucrările lui Popa Popas, iar de la ora 19:00 se schimbă garda în vechea cetate. Seara este dedicată concertelor. Vor evolua trupele Cobzality și Direcția 5. Distracția se încheie la ora 22:00 cu un foc de artificii.

LĂSAȚI UN MESAJ