Ce poate fi mai frumos de Paști decât tradiția ciocnitului de ouă roșii. Sârbii din localitatea Mokrin, Kikinda, continuă să dețină secretul pentru a alege cel mai puternic ou de la campionatul mondial neoficial de ciocnit ouăle. Campionatul a ajuns la cea de-a 27-a ediție și este un punct de atracție pentru mulți români din zona Banatului.
Organizatorul concursului, Sașa Tanațkov, spune că la Mokrin se vopsesc câteva sute de mii de ouă de găină, doar acestea fiind acceptate în competiție. La întrecere participă sute de concurenți, o mare parte dintre ei venind și din România, care sunt împărțiți în categorii de vârstă, de la cei mai mici până la seniori. Anual, la concurs participă și câteva familii din zonă, iar învingătorul este din rândurile lor, pentru că au ouăle de găină cu coaja cea mai tare.
”Puterea oului depinde de soiul găinilor, de hrana pe care o primesc și de iarba pe care o ciugulesc, astfel se face că foarte rar se întâmplă ca găina din Kikinda să fie bătută de altele”, a declarat pentru Radio Timișoara, Sașa Tanațkov.
Campionatul mondial de ciocnit ouă vopsite are loc astăzi la Mokrin, iar fiecare concurent se prezintă cu un singur ou.
Daca la Mokrin li s-ar da voie banatenilor ca, in loc de ou, sa ciocneasca cu propriul cap (cu fruncea, in particular) atunci ei ar deveni campioni mondiali pentru totdeauna de acum inainte. Banatenii sunt faimosi pentru capul lor tare, cel mai tare, mai ales partea frontala.