Bănățenii de rit vechi se bucură de Nașterea Mântuitorului | FOTO-VIDEO

138

Conform calendarului iulian zis și de rit vechi toate sărbătorile religioase sunt decalate cu două săptămâni față de calendarul gregorian. Dar asta nu este un impediment pentru credincioși să nu se bucure la fel de minunata întâmplare petrecută cu două milenii în urmă în Betlehem.

Astăzi creștinii sârbii, ucrainienii dar și alte minorități etnice prăznuiesc Crăciunul cu veselie și bucate alese dar și cu daruri pentru copii cuminți. Toată familia după ce vine de la biserică se strânge în jurul meselor îmbelșugate.

Vineri seara, în ajun, a avut loc pe lânga slujba rânduită și un ceremonial respectat cu drag de toți sârbii. Este evenimentul așteptat de întreaga comunitate timp de un an în care se aprinde în fața tuturor bisericilor un trunchi de stejar (Badnjak). Obiceiul este vechi din timpurile precreștine și se pare că aduce bunăstare și liniște sufletească celor ce participă. Prilejul de bucurie este cu atât mai mare pentru cei mai mici ce sunt îndemnați să arunce în foc câteva boabe de cereale. Cu cât va fi focul mai înalt și va împrăștia scântei mai multe cu atât va veni un an mai bun. După ce cetele de prunci cântă și interpretează scenete biblice sunt răsplătiți de cei în vârstă cu mici daruri. Stejarul ce arde va purifica de păcate asistența și este și un semn al luminii ce vine.
Majoritatea dintre copii și tineri au ținut să vină la biserică îmbrăcați în costume tradiționale pentru a aștepta vestea Nașterii Pruncului Sfânt.

Un astfel de ceremonial a avut loc și în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe din Piața Unirii vineri seara. După ceremonial, dreptcredincioșii sârbi au asistat la slujba vecerniei săvârșită de un sobor de preoți. Totul a fost însoțit de minunatele cântări ale corului comunității.
Ca o mărturie de păstrat acasă a celor ce au trăit spiritual la biserică este și buchețelul format din câteva paie și o rămurică de stejar ce se duce acasă pentru protecția familiei. Stejarul este copacul totemic ce însoțește pe sârbi în tot ce săvârșesc iar paiele simbolizează ieslele din grajdul unde S-a Născut Cel Fără De Păcat.