Banat Agralim și-a deschis porțile! Cu ce surprize sunt așteptați timișorenii Foto-video

673

La Banat Agralim se poate vedea orice produs ce ține de agricultură, de la albine la uriașe tractoare

Cu ani în urmă a pornit o ințiativă deosebit de interesantă pentru cei ce se ocupau cu agricultura în acest colț de țară. Se producea destul de mult și de o calitate foarte bună. Dar nu prea era o bună rețea de desfacere a produselor. De fapt, toată partea de vest a țării este renumită pentru solurile deosebit de fertile. Agricultura de mult timp avea un caracter destul de intensiv și se foloseau semințe și soiuri selectionate.

Toate acestea trebuiau arătate publicului larg, dar și specialiștilor din alte regiuni. Acum după cea de-a 16 ediție, totul pare că merge de la sine. Dar de fapt, pregătirea unui astfel de eveniment începe imediat după încheierea precedentei ediții.

Actuala ediție a BANAT AGRALIM, manifestare expozițională cu participare internațională, și-a deschis porțile pentru marele public, astăzi, în Campusul USAMVBT din Timișoara, Calea Aradului nr. 119. De la distanță se auzea forfota celor ce aduceau tarabe și standuri. Chiar și animalele erau nerăbdătoare să fie văzute de public. Câte un muget sau un guițat se auzea de la depărtare.

Expo BANAT AGRALIM se desfășoară până în data de 10 iunie 2018 și este organizată de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara, sub egida Ministerului Cercetării și Inovării, în parteneriat cu Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș, Consiliului Judeţean Timiş și Primăria Municipiului Timișoara, cu sprijinul Direcției pentru Agricultură Județeană Timiș, Camerei Agricole a Județului Timiș, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, Oficiului Județean de Zootehnie Timiș, Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș, Asociației Crescătorilor de Vaci cu Lapte Timiș, Asociației Crascătorilor de Bovine „Narcisa” Timiș, AJOC – Ovis Banatim, Asociației Crescătorilor de Ovine OVITIM Miorița Coștei Timiș.

Manifestarea expozițională a devenit în tot acest timp scurs o adevărată tradiție de referinţă pentru sectorul agricol și domeniile conexe din România și din vestul țării. Expo Banat Agralim reunește peste 150 de expozanți din țară și străinătate – producători, distribuitori, fermieri, reprezentanțe în România ale unor branduri renumite, firme, meșteșugari, organizații și instituții de profil care își prezintă produsele și serviciile din domeniul agro-alimentar, creșterea animalelor, producerea și distribuția de mașini și utilaje agricole și horticole, alimentație publică, măsurători terestre și cadastru, altele.

Tematica Expo Banat Agralim vizează promovarea şi evidenţierea performanţelor din domeniile: agricultură, creșterea animalelor, industrie alimentară și ambalaje, produse ecologice, cinegetică, cercetare-inovare-extensie universitară-finanțare, produse tradiționale.

Pe durata celor trei zile, publicul profesionist va putea participa la demonstrații „în câmp” cu mașini și utilaje agricole, prezentări de firmă și produs, seminarii cu tematică specifică. Pentru publicul larg, se organizează concursuri de echitație și dresaj canin, show-uri gastronomice, momente artistice, tombolă.

Organizatorii au avut în vedere ca această ediție a Expo Banat Agralim să aducă împreună științele vieții, iar expozanții vor încerca să demonstreze din plin acest lucru.

Evenimentul inaugural ce a avut loc pe o scenă special ridicată în fața pavilionului principal a început cu intonarea Imnului Național interpretat de doi tineri artiști ai Universității.

După bun venitul adresat oficial de profesorul Alin Cosmin Popescu, rectorul USAMVB au mai preluat microfonul o seamă de alți înalți oficiali din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Cercetării și Inovării, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Au fost de față și parlamentari de Timiș, oficiali ai administrației publice locale, corpul diplomatic acreditat la Timișoara, personalități ale mediului academic și de cercetare, asociații profesionale. Din partea partenerilor de peste hotare au venit și oameni de afaceri din Serbia. În special, din orașul partener Kikinda a fost și un stand colectiv cu produse din apropiere, dar de dincolo de frontieră.

Ministrul Agriculturii Petru Daea se simte ca acasă, a felicitat pe oricine, a dat mâna, a gustat, a apreciat produsele, a pipăit și a dat verdictul așteptat. Totul este așa cum se aștepta. Oricum se simte legat de acestă universitate de unde a plecat cu ani în urmă ca tânăr specialist. Se întoarce oricâd cu mare bucurie aici.

Oricine vrea să vadă cai, câini, vaci de lapte sau de prăsilă, oi, capre, suine, iepuri, albine să vină aici. Dacă sunteți curioși de o semănătoare, combină, tractor, fie el foarte mare sau foarte mic tot aici le puteți vedea. Nici meșterii populari nu au fost uitați, au locul lor unde să-și expună cele meșterite.

Toată ziua de sâmbăta copii vor avea ce să vadă. Demonstrații cu câini de serviciu. Iar manejul din mijlocul centrului expozițional va fi plin. Cei mai curajoși sportivi vor îmblânzi cei mai frumoși cai.

Programul de vizitare: vineri și sâmbătă între orele 10.00 – 20.00 , duminică între orele 10.00 – 18.00.

Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ