Autostrada sudului, Lugoj – Craiova, rămâne doar la nivel de proiect până în… 2030

2494

O autostradă promisă de mulţi ani, care ar urma să lege vestul de sudul României se lasă aşteptată în continuare. Şoseua rapidă Lugoj – Craiova, începută în 2011 ca A6, va deveni realitate cel mai probabil în 2030, potrivit declaraţiilor făcute de reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor.

Proiectul era menit să scurteze timpii petrecuţi de şoferii care pleacă din vestul ţării, de la Timişoara sau Lugoj, şi care doresc să ajungă în Craiova şi de aici spre alte oraşe din sudul ţării. Momentan, pe traseul Lugoj – Craiova viteza medie a maşinilor este de aproximativ 71 de kilometri pe oră şi cea mai mare parte a infrastructurii are o stare tehnică defavorabilă. Aproape 85% din traseu are standard redus, cu o singură bandă de circulaţie pe sens.

„Ruta conectează centrul industrial Craiova cu vestul României şi Ungaria şi restul Europei. De asemenea se conectează la trecerea peste Dunăre Vidin-Calafat oferind astfel valoare adăugată rutelor europene. În coroborare cu Piteşti-Craiova, ruta asigură conexiunea dintre restul Europei şi centrul industrial şi de distribuţie Piteşti”, transmite Ministerul Transporturilor.

Autostrada ar urma să fie construită pe două loturi, costurile trecând bine de două milliarde de euro. Pe segmentul Craiova- Drobeta Turnu Severin, se vor cheltui 615,6 milioane de euro, fără TVA, iar pe segmentul Drobeta Turnu Severin-Lugoj 1,24 de miliarde de euro, tot fără TVA.

Ministerul Transporturilor promite, din nou, că lucrările ar putrea începe după anul 2020 şi s-ar putea întonde pe 10 ani, până în 2030.

LĂSAȚI UN MESAJ