Autorități amorțite de indiferență. Copaci rupți și crengi atârnate la tot pasul, în Timișoara. Foto-Video

256

Cu două săptămâni în urmă, o ninsoare abundentă a cam paralizat circulația în municipiu. Cinci zile s-a circulat ca într-un oraș calamitat de pe undeva de la Cercul Polar. Dar spre norocul cetățenilor și nu datorită harnicilor edili, nu a ținut prea mult. Tot natura a dat o mână de ajutor și s-a încălzit vremea.

Deși partea carosabilă și trotuarele au devenit iar practicabile, urme destul de vizibile au rămas după zăpada abundentă. La tot pasul sunt crengi sau chiar copaci întregi ce au cedat sub greutatea zăpezii apoase.

Dacă unii timișoreni mai creduli s-au făcut că înghit gălușca cu firma de drumuri ce a făcut eforturi supraomenești să deszăpezească orașul, nu la fel de ușor admit să vadă după o săptămână crengi rupte peste tot. De fapt nici deszăpezirea nu a fost altceva decât o zgârmare a omătului pe unele străzi mai importante. Dar, de dragul fabulației, să admitem că atât au știut și atât au făcut din lipsă de utilaje eficiente.

Marii specialiști de la Horticultura și alte firme ce au în dotare motofierăstraie, toată vara s-au întrecut în a face larmă prin parcuri, tăind la întâmplare ce le iesea în cale. Au retezat mai ales pomii sănătoși, nicidecum pe cei putrezi și găunoși ce ar fi periclitat cetățenii. Acum, iarna, angajații de la spații verzi au fost loviți brusc de o inactivitate de parcă hibernează ca urșii retrași în bârloguri. Au aninat topoarele și fierăstraiele în cui și așteaptă să cânte cucul.

Afară este soare! Sunt câteva grade peste zero. Timp optim de a tăia și aduna crengile rupte ce umplu de un aer dezolant toate arterele orașului. Malurile Begăi arată ca după un cataclism de proporții diluviene. Nici măcar nenorociții care nu au cu ce se încălzi nu cred că are rost să iasă la adunat crengi. E prea mare deranjul pentru ei.

Unii gospodari au mai înlăturat câteva crengi care blocau circulația, dar nu au ce face cu cele mai mari și mai groase. Nu le pot pune sub calorifer pentru încălzire, iar remorci ori camioane nu au pentru a descongestiona aleile. Tot „drujbașii” primăriei ar trebui să intervină, dar asta poate mai pe la primavară, când se vor trezi din amorțeală.

LĂSAȚI UN MESAJ