Au curățat zona de gunoaie, iar după trei zile mormanele de mizerie au reapărut!

298

Așa cum este obiceiul de mai mulți ani în Timișoara compania ce se ocupă de deșeurile casnice organizează cel puțin de două ori pe an campanii serioase și bine mediatizate de strângerea deșeurilor voluminoase. Sunt așa numitele curățenii de primăvară și de toamnă în timpul cărora toți locatarii sunt rugați din timp să adune ce le prisosește prin casă și nu le va mai face trebuință. Nu se percep taxe în plus. Condiția este de a respecta un minim regulament și de a le aduce din timp în locurile stabilite. Sunt ridicate de lucrători și neutralizate departe de locurile populate.

Totul sună bine și frumos în teorie. În practică sunt atâția certați cu cele mai elementare norme de conviețuire socială ce aruncă tot ce apucă și unde apucă fără nici o regulă. Abia s-a încheiat campania de primăvară. Câteva zile a fost destul de curat prin locurile cele mai circulate. Dar deja au apărut veșnicele rampe de gunoi clandestine. Acolo se poate vedea orice. De la deșeuri din demolări și construcții, lemne vechi și putrede, crengi uscate ori verzi rezultate din așa zisa hărnicie a unora ce taie în dușmănie pomii cu pretextul că-i toaletează.

31934211_1780578531985117_3141757332799619072_n

Orice fel de gunoi își are locul la aceste rampe ce cresc în fiecare zi. Degeaba încearcă Retim să igienizeze un loc, pentru că alte zece apar în alte colțuri de stradă. Este un fel de muncă în zadar sau efortul lui Sisif dacă imediat după camionul cu deșeuri vin smintiții cu sacii în spate sau cu roabele de mizerie și le trântesc pe locul abia curățat. Parcă intenționat așteaptă de după porți să vadă când e gata campania de curățenie ca să aducă la loc gunoaiele. Sau poate sunt și din aceia ce nu pot trăi în curățenie? Nu sunt în largul lor dacă nu-i acoperă jegul?

Exemple sunt nenumărate în tot orașul. Cel mai recent a fost zărit de cititorii noștri în zona adiacentă pieței Traian. Pe strada Costache Negruzzi săptămâna trecută s-a făcut curat. Chiar pe 29 aprilie a fost rândul acestei străzi conform tabelului ce poate fi consultat de oricine.

31890716_1780578321985138_8143402140908388352_n

Azi, de abia au așteptat unii ce nu au habar de traiul civilizat să vină cu roabele de moloz și să-l deșerte în plină stradă. Așa mormanul ce tinde să devină un deal este deja la loc în câteva zile. Până în toamnă va depăși înălțimea caselor din jur și nu este vorba de o greșeală involuntară. „Șoferul” roabei cu moloz a stat minute bune ascuns privirii în umbra unei porți și a pândit când are cale liberă. Deci a premeditat atent acțiunea de debarasare a gunoaielor.

Și nu e vorba de o lopată sau două, ci de mult mai mult. O casă din apropiere se renovează. Se vede cu ochiul liber că la numărul 27 e un șantier. Se pare că doar Poliția Locală nu prea stă bine cu vederea. Pe ei nu-i deranjează deloc mizeria.

Indolența locatarilor este generalizată. Dacă nimeni (ori aproape nimeni) nu vrea să vadă, să audă, să sesizeze sau să ia măsuri, se pare că se complac și le convine situația. Așa mizeria va fi veșnică.

Sigur că în multe părți merg treburile mai încet sau se mai poticnesc, dar dacă nici acolo unde cu trei zile în urmă era curat nu se poate menține atunci starea de jeg tinde să devină normalitate.

Oare se va sesiza cineva și va lua măsuri sau la toamnă aici va fi un frumos derdeluș?
Este un exemplu punctual în acel loc, dar sunt sute de astfel de halde de moloz în toate locurile din urbe.

LĂSAȚI UN MESAJ