Atenție, șoferi! Ce rișcați dacă nu aveți acest document în format fizic

410

Se pare că Poliția RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic, potrivit unui anunț făcut de Poliția Română. Astfel, șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original, iar dacă nu o au în acest format riscă amenzi uriașe, de mii de lei.

Contractele RCA pot fi emise și electronic, potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România. Astfel, atunci când închei online o poliță RCA, primești acest contract atât via e-mail (unde îl ai stocat ), cât și în format fizic prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă). Răzvan Rădoi, comisar-șef în Poliția Română, a explicat pentru hotnews.ro tot ceea ce să știe șoferii despre acest aspect.

Chiar dacă nu se prevede clar dacă documentul trebuie să fie în original sau nu, se pare că trebuie neapărat să fie în format fizic, pe hârtie, chiar dacă ștampila și semnătura nu ssunt în original.

„Din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România. În ceea ce privește sancțiunea contravențională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel, ,,constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: …18. nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, a explicat comisarul-șef în Poliția Română Răzvan Rădoi.

„Precizăm că nu există o reglementare expresă care să permită polițistilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligația încheierii asigurării pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație ca urmare a prezentării conducătorului auto a unei polițe, în format electronic, pe telefonul mobil, pentru verificarea valabilității acesteia fiind necesară prezentarea în format fizic a documentului în cauză.

În ceea ce privește polițele RCA încheiate prin mijloace electronice și care nu prezintă o semnătură la rubrica aferentă, facem mențiunea că valabilitatea acestora se constată printr-o analiză exhaustivă atât a contractului RCA încheiat și a poliței în cauză, precum și prin consultarea bazei de date administrate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară”, a mai declarat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.