18 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

Asthmathon by OncoGen 2022 și-a desemnat duminică, 15 mai, câștigătorii!

În zilele de 14 și 15 mai a.c. s-a desfășurat la sediul OncoGen Timișoara prima ediție a Asthmathon by Oncogen, o competiție inedită care a reunit peste 50 de tineri, elevi și studenți de la licee și universități timișorene. Rezultatele au depasit așteptările.

Desfășurat sub forma unui maraton creativ care s-a întins pe durata a 30 de ore, Asthmathon și-a propus să valorifice potențialul creativ al tinerilor, în scopul identificării de soluții ingenioase, care să îmbunătățească prin diverse mijloace calitatea vieții pacientului alergic/astmatic și să contribuie la creșterea gradului de informare și conștientizare a publicului larg cu privire la cauzele și implicațiile astmului alergic.

Tinerilor participanți li s-au adresat, în debutul evenimentului, Prof. Univ. Dr. Virgil Păunescu, vicepreședinte al Societății de Științe Medicale și coordonator OncoGen și Prof. Univ. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, președinte al Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC), cu expuneri referitoare la implicațiile pe care o afecțiune cronică nediagnosticată la timp sau tratată necorespunzător le poate avea asupra calității vieții pacienților și cu referiri la importanța încurajării creativității, inițiativei și autonomiei în gândire și acțiune.

 

Asthmathon o competiție care a oferit măsura eficienței cu care Centrul OncoGen reușește să desfășoare activitatea de mentorat

,,Cercetătorii care formează acum colectivul OncoGen desfășoară activități de mentorat de mai mult de 15 ani. Inițial am fost concentrați exclusiv pe studenți, dar am constatat că cei mai potriviți pentru a fi formați și pentru a fi încurajați sunt elevii de liceu.

Ei sunt, din punctul meu de vedere și cea mai importantă resursă a țării.

In fiecare an România dă zeci de olimpici internaționali și sute de tineri participă cu succes la concursuri naționale de toate felurile. Am văzut tineri extrem de bine pregătiți, plini de entuziasm și dornici să urce cât mai sus. Dar cea mai importantă calitate, cea pe care dorim să o cultivăm mai presus de orice este creativitatea lor.

La OncoGen tinerii sunt incurajați și ajutați să se folosească de creativitatea lor și de resursele noastre pentru a-și pune în practică ideile. Acest eveniment, Astmathon by OncoGen, nu face decât să confirme importanța și potențialul tinerilor cercetători elevi și studenți.

Am avut zece echipe de la cele mai bune licee din Timișoara și câțiva studenți. Chiar și pe o nișă relativ îngustă (alergiile și astmul bronșic) am văzut multe idei foarte bune. A fost dificil să decidem cine primește premii, pentru că toate ideile au fost surprinzător de interesante.

Ne-am angajat față de acești copii, că îi vom sprijini, dincolo de premiile în bani, să pună în practică – dacă este posibil – ideile lor.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Virgil Păunescu, coordonator OncoGen.

,,Ne-am propus să venim către voi, generația care va veni să facă România altfel, să o facă mai curată și să aibă grijă de mediu. Nu poți să fii sănătos într-un aer poluat sau în condițiile în care apa nu este curată și solul nu este bine controlat. (…) Prin digitalizare, prin telemedicină ne-am putea apropia de pacienții noștri. S-ar putea face mici progrămele prin care să ne urmărim pacienții, prin care să avem datele despre astmul lor, despre rinita lor, despre calitatea vieții lor, să știm când trebuie chiar să vină la spital. Medicina progresează imens. Avem diagnostice de precizie în care știm fiecare moleculă de alergen cât e de rea, și aceasta ar putea fi o direcție: să aveți stocate într-o bază de date toate moleculele rele, toate moleculele care sunt doar cu reacție încrucișată și să ne ajutați printr-un progrămel, astfel încât – la un click distanță – să putem spune pacientului: din multitudinea de alergii, acesta este alergenul tău rău, iar restul sunt doar reacții încrucișate. Acestea cred că ar putea fi primele lucruri care să ne apropie pe noi – medici, de voi.”, a explicat Prof. Univ. Carmen Bunu Panaitescu, președinte SRAIC.

,,Generarea de oportunități pentru ca elevii și studenții să participe la evenimente de creativitate tehnică pe teme diverse este extrem de importantă pentru Asociația One Source, pentru că ei trebuie să înceapă să își asume un rol activ în societate, să se pună în situația de a contribui cu soluții la multiplele probleme cu care se confruntă diverse grupuri și indivizi, valorificându-și ingeniozitatea, cunoștințele deja acumulate în domenii noi ale științei și tehnologiei, energia și entuziasmul de a lucra împreună, de a analiza problemele din unghiuri neobișnuite și de a gândi soluții în afara tiparelor. Prin organizarea evenimentului Asthmathon 2022 tocmai asta ne-am propus: să creăm un context de abordare a problematicii largi a astmului bronșic la nivel individual si comunitar.”, a declarat Radu Ticiu, reprezentant Asociația OneSource și BioCoderDojo.

“Nu au existat doar câțiva câștigători, asta îmi doresc foarte mult să înțelegeți. Cu toții ați fost minunați și fiecare echipă este câștigătoare. Așa că vă așteptăm cu un proiect și cu bugetul aferent și, dacă vom găsi ideea voastră viabilă, vă garantez fiecăruia dintre voi că vom găsi sursa de finanțare”, a precizat Daniela Mateșan, președintele Asociației OncoGen, organizator al evenimentului.

,,Am avut șansa să fac parte din programul OncoGen Young Researchers din liceu, în urma performanțelor mele extrașcolare in zona biotehnologiilor și a interesului manifestat față de acest domeniu. După multe ore de pregătire, mi s-a oferit posibilitatea să îmi desfășor activitatea de cercetare în laboratoarele Centrului OncoGen unde am beneficiat de sprijinul cercetătorilor cu experiență și am lucrat cu echipamente de ultimă generație din cercetarea fundamentală. În acest moment sunt student în anul I la Facultatea de Medicină din cadrul UMFT și președinte al programului Oncogen Young Researchers prin intermediul caruia intenționez să ajut cât mai mulți tineri să se dezvolte într-un mediu deschis spre inovare și creativitate.”

-Sergiu Micorici, Președinte OncoGen Young Researchers

Propunerile făcute de cei 50 de tineri participanți, organizați în 10 echipe, au fost supuse evaluării unui juriu alcătuit din Daniela Mateșan (Asociația OncoGen), Prof. Univ. Dr. Virgil Păunescu (coordonator OncoGen), Igor Bulavițchi (Flex România), Alin Brindușescu (Elektrobit), Bogdan Bercean (XVision).

Au fost acordate 5 premii, după cum urmează:

  • Premiul OncoGen – echipa 3
  • Premiul OncoGen Young Researchers – echipa 7
  • Premiul pentru cercetare – echipa nr. 6
  • Premiul pentru impactul cercetării în comunitate – echipa nr. 8
  • Premiul pentru cercetare și impact important pentru pacienți – echipa 10

Festivitatea de premiere și înmânarea diplomelor va avea loc în cadrul unei ceremonii care va fi găzduită de către Consiliul Județean Timiș.

Organizatorii mulțumesc pe această cale Asociației OncoGen, sponsorului principal Top Diagnostics SRL și partenerilor: Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Facultatea de Agricultură din cadrul USAMVB Timișoara, Asociația One Source, BioCoderDojo Timișoara, Bio Mentor Hub și Asociația Medicilor ORL-iști din Banat, pentru sprijinul acordat cu generozitate acestui efort de punere în valoare a energiei, creativității și spiritului îndrăzneț și inovator caracteristice generației tinere.

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :