Artă à la Balamuc. Proiect inedit în galeria Pygmalion

165

Asociația Culturală Contrasens vine în galeria Pygmalion cu un nou proiect: NORMA DʹLUX. Desen și carte sunt cele două componente ale unei întâlniri culturale aparte care are ca personaj central grupul Balamuc, adică pe: Livia Coloji, Ana Kun și Răzvan Cornici. Cei trei artiști își vor expune creațiile în galeria Pygmalion, vreme de două săptămâni, începând de vineri, 3 februarie, ora 18.00.

“Subtile, profunde, libere de orice constrângere, desenele grupului Balamuc cercetează, experimentează, reflectă lumea și parafrazează viața de zi cu zi într-un mod ironic. Activ ca proiect, Norma – un desen pe zi/scoate radical din pi, fără să estompeze, este un răspuns imediat la o situație ivită, o reacție directă la aici și acum, unde actualitatea sau clișeul este unica sursă de inspirație. Angajate social, desenele lor sunt comentarii verbioase și difuze despre religie, capitalism și problemele de putere, orașul, omul, arta și artistul, ego-ul, persiflate în orice context dat/luat.” – spune Dana Sarmeș, critic de artă
Ziua și ora vernisajului coincid cu lansarea albumul de artă NORMA DʹLUX, album care face parte din colecția Point și a apărut la editura Brumar. Acesta cuprinde desene semnate tot de Livia Coloji, Ana Kun și Răzvan Cornici.

Ce-i Balamuc?

Dana Sarmeș, critic: ”Arta contemporană a devenit critică, iar critica se poate realiza şi cu mijloace estetice. Suflul intim al artei contemporane este aspirația sa către liberate (individuală, socială sau politică). Acest suflu de libertate a înlocuit mai vechea și modernă aspirație la trasncendență. Arta contemporană vrea să schimbe lumea, să o elibereze de toate constrângerile artificiale generatoare de nedreptăți și inegalități sociale. Fața artei e întoarsă către lume, iar artiștii sunt tocmai ustensilele vii ale împlinirii dezideratului emancipator. De aici și caracterul provocator, incitant și seducător.

Artiștii grupului Balamuc, Livia Coloji, Ana Kun și Răzvan Cornici, au înțeles foarte bine această schimbare de paradigmă, cu seriozitate și umor folosesc desenul, forța liniei, pentru o abordare directă și satirică a prezentului. Diferiți ca expesie în proiectele personale, unitari ca grup, desenul pentru ei este felul prin care interacționează cu privitorul, improvizează, rezumă fapte”.

LĂSAȚI UN MESAJ