12 C
Timișoara
sâmbătă 24 februarie 2024

Are nevoie de sânge! O tânără de 18 ani din Bihor este în stare gravă după ce s-a intoxicat cu ciuperci

O dramă teribilă a lovit o familie din Suplacu de Barcău. La un an după ce mama sa şi-a pierdut viaţa din cauza unui cancer, tânăra Andrea Georgiana Tomuţa, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea, se zbate între viaţă şi moarte la o săptămână de la consumarea unor ciuperci otrăvitoare, culese chiar de tatăl său, care din acelaşi motiv a decedat în secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean.

„Un copil minunat”

La iniţiativa unei profesoare de engleză şi a unor colegi de la Colegiul Mihai Eminescu, pe Facebook a fost declanşată luni o iniţiativă care îşi propune să îndemne orădenii să doneze sânge pentru Andrea Georgiana Tomuţa, pe care au descris-o ca fiind „un copil minunat, o luptătoare”.

„Anul trecut şi-a pierdut mama, iar aseară s-a stins şi tatăl ei… Andrea are nevoie urgentă de sânge B3 pozitiv, a fost internată la Spitalul Judeţean din Oradea, iar acum e transferată la Spitalul Fundeni Bucureşti. Starea ei este critică şi are nevoie foarte urgent de sange pentru a se putea efectua transplantul. Cei care puteţi dona am rugăminte să donaţi pentru ea menţionând numele şi spitalul. Puteţi şi să distribuiţi, în speranţa că ea va supravieţui!”, se spune în mesajul distribuit de zeci de tineri orădeni care o cunosc pe tânără.

„Aşteaptă un transplant de ficat”

Potrivit dr. Carmen Pantiş, tânăra Andrea Georgiana Tomuţa a fost internată de urgenţă la Spitalul Judeţean din Oradea în urmă cu o săptămână, luni, 8 iulie, împreună cu tatăl său, după ce amândoi au consumat ciuperci otrăvitoare culese de acesta. Bărbatul a făcut dializă hepatică, dar a cedat după şase zile de suferinţă. „A decedat ieri (n.r. – duminică) seară”, a spus dr. Pantiş.

Tânăra a trecut şi ea prin dializă hepatică, dar a fost transferată de urgenţă la Institutul Clinic Fundeni, pentru un transplant de ficat. „Iniţial, trebuia ca donatorul să fie un coleg de la şcoală, dar tânărul încă nu a împlinit 18 ani. În cele din urmă, va primi ficat de la o mătuşă compatibilă”, a mai spus dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplant.

Pe lângă transplantul de ficat, Andrea Georgiana Tomuţa are nevoie, însă, şi de transfuzii de sânge, aşa explicându-se apelul către orădeni pentru a dona sânge, indiferent de grupa sanguină.

Atenţionare ignorată

Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a avertizat populaţia asupra pericolului la care se expune prin consumul de ciuperci, fie şi involuntar, recomandând consumarea doar a ciupercilor de cultură, din surse autorizate.

În pofida atenţionării, doar în această lună s-au înregistrat 12 cazuri de intoxicaţii cu ciuperci.

Decesul tatălui tinerei eleve a Colegiului Mihai Eminescu este, deocamdată, primul înregistrat, din această cauză, în Bihor în această vară.

Sursă: ebihoreanul.ro

Alte subiecte :

Underground 2™, Orașul care nu se vede – o (re)lansare de carte cu momente vii ale istoriei bănățene mai puțin cunoscute | FOTO-VIDEO

Vineri, 23 Februarie, la sediul filialei din Timișoara al Uniunii Scriitorilor Români a fost (re)lansat Underground 2™, Orașul care nu se vede, cel de-al...

Un nou palat istoric al Timișoarei a fost renovat și arată splendid acum

Una dintre clădirile de referință ale Timișoarei, Palatul Ciobanu, este prima care a îmbrățișat tema țăranului român, dar și ultima care a fost ridicată...

Citește și :