Aquatim și Aquapic, sufletește cu voi, de Ziua Mondială a Mediului

91

Ziua Mondială a Mediului sau Ziua Mediului Înconjurător este aniversată în fiecare an pe data de 5 iunie, încă din anul 1972, când Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis să celebreze Conferința „Ecologia Umană” de la Stockholm. Momentul este punctul central al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite.

În ultimii ani, noi, Aquatim și Aquapic (Centrul experimental pentru copii), am organizat evenimente inedite, pregătite îndeosebi pentru copii și tineri, cu implicarea partenerilor noștri de cursă lungă, cu un scop evident: conștientizarea importanței unui mediu curat și sănătos pentru o viață pe măsură.

Centrul Aquapic a devenit un loc cald, drag și primitor pentru micii noștri prieteni, copii de grădiniță și școală primară, pentru părinții și dascălii lor, pentru toți cei interesați de apă, mediu și natură, într-o formulă științifică ponderată, exact atât cât trebuie pentru ca elementele esențiale să fie ușor reținute. Ne-am străduit, an de an, să facem din Aquapic un loc educativ și captivant în egală măsură.

În urmă cu doi ani, curtea centrului s-a umplut de vizitatori, la spectacolul oferit de Teatrul pentru Copii și Tineret Merlin, eveniment organizat în colaborare cu Administrația Bazinală a Apelor Banat, un show interactiv în aer liber cu talentații actori mari dedicați celor mici, cu multă veselie și bună dispoziție.

În imediata vecinătate a clădirii fostei uzine de apă industrială a orașului Timișoara, dată în funcțiune în anul 1916, clădire de patrimoniu industrial, în ambianța naturală a parcului Aquapic, grupurile de copii și tineri au asistat la punerea originală în scenă a poveștii Scufiței Roșii. Surpriza Aquatim, Aquapic, ABAB și Teatrul Pentru Copii și Tineret MERLIN a fost foarte bine primită, într-o zi în care mediul și-a redemonstrat importanța.

Anul trecut, Aquapic s-a deschis din nou pentru Ziua Mondială a Mediului, într-o colaborare de această dată cu Administrația Bazinală de Apă Banat și Palatul Copiilor, pentru un program de activități educative și de conștientizare, destinat unui număr de 30 de copii.
Activitățile au fost gândite astfel încât să le stimuleze copiilor curiozitatea față de natură și știință, fiind pregătite de Liana Belea și Luminița Iovițoniu, cadre didactice de la Palatul Copiilor Timișoara, împreună cu elevii clasei a III-a de la Liceul Teologic Sf. Antim Ivireanul.
Cercurile de Acvaristică și de Ecologie de la Palatul Copiilor Timișoara au gândit și pregătit activitățile prezentate de Ziua Mondială a Mediului, antrenând copiii în realizarea experimentelor.

În luna mai a anului trecut, peste 200 de elevi din clasele II-V au participat și la campania educațională Academia de Poliție a Apei respectiv concursul Polițiștii Apei, organizate de firma Vestra în parteneriat cu Fundația Aquademica. După familiarizarea cu aspectele legate de consumul casnic și pierderile de apă, la centrul Aquapic, proaspeții „polițiști ai apei” au avut drept misiune realizarea de activități practice individuale.

„Aplicând regulile jocului învățat la Aquapic, copiii au reușit să prevină sau să depisteze pierderile de apă de la ei de acasă. Suntem foarte mulțumiți că printr-un simplu joc am reușit să transmitem copiilor importanța consumului responsabil și protejarea mediului.”, Cristina Martiniuc, Specialist Comunicare Vestra Industry.

„Ziua de 5 iunie este o zi importantă pentru acești copii care au învățat că deprinderile de-o viață se pot învăța simplu, prin joc. La Aquapic urmărim să cultivăm apetitul copiilor pentru învățare, responsabilitatea și respectul față de mediu, folosind metode de educație alternativă, pe placul copiilor, cu jocuri și activități practice.”, director general Aquatim, Ilie Vlaicu.

Am avut pregătite numeroase evenimente și în această primăvară, de Ziua Mondială a Mediului și nu numai, însă schimbarea radicală prin care a trecut lumea întreagă ne-a oprit puțin. Adepți convinși ai binelui în orice rău, promitem că, în 2021, vom redeveni partenerii serioși și dedicați pe care i-ați cunoscut și apreciat, prin acțiuni frumoase și interesante, menite să facă repede uitată această primăvară de pauză pandemică.

Aquatim și Aquapic sunt, astăzi, sufletește alături de voi, copii, tineri sau adulți, deveniți între timp prieteni dragi și veritabili, la mulți ani de Ziua Mondială a Mediului!

LĂSAȚI UN MESAJ