24.4 C
Timișoara
joi 13 iunie 2024

Aquatim, alături de parteneri, în ședința de deschidere a proiectului Futural – Horizon

Proiectul „FUTURAL”, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului de cercetare și inovare Horizon, lansat în 2023, dezvoltă soluții digitale smart pentru a ajuta comunitățile rurale să facă față dificultăților cu care se confruntă: schimbări climatice, depopulare, plecarea tinerilor capabili, îmbătrânirea populației, conectivitate limitată cu orașele, acces greoi la infrastructura publică.

Prima ședință a partenerilor implicați în cadrul acestui proiect european de cercetare a avut loc în 20 mai 2024, în localitatea Birda, având tema „Agricultura viitorului – soluții inteligente in contexul schimbărilor climatice”. Discuțiile s-au concentrat pe modul în care localitatea Birda va putea beneficia de soluțiile propuse prin intermediul proiectului, în condițiile în care agricultura joacă un rol important în comunitatea aceasta, iar schimbările climatice și fenomenele meteorologice extreme afectează recoltele și implicit populația care se bazează pe acestea.

Iată de ce, sub deviza „Atenuează și adaptează!”, reprezentanții celor peste 20 de parteneri ai proiectului testează, pilotează și demonstrează soluții digitale inteligente pentru cele 5 domenii FUTURAL pentru a aborda provocările sociale și de mediu cu care se confruntă comunitățile rurale, obiectivul major final fiind consolidarea capacității comunităților rurale de a-și dezvolta potențialul inovațiilor realizate chiar în comunitate, pe baza soluțiilor propuse.


Apa este esențială pentru agricultură, în cantitățile potrivite. Atunci când se produc inundații sau secetă, din cauza schimbărilor climatice, apa, sau lipsa ei, poate pune în pericol recoltele, și, implicit, comunitatea. De aceea, Aquatim a fost ales ca partener în cadrul acestui proiect, alături de prestigiosul Institut pentru Educație în Domeniul Apei din Delft (Olanda), cele două instituții dezvoltând împreună instrumentele digitale de adaptare și atenuare a efectelor climatice în cadrul proiectului. Experiența anterioară a companiei noastre în domeniul atragerii finanțărilor din fonduri europene și a căutării de soluții inovatoare la problemele apărute de-a lungul timpului, ne-a recomandat ca fiind aliați valoroși în desfășurarea acestui program.

Proiectul este finanțat prin Programul UE de cercetare și inovare Horizon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Timișoreanul stabilit la Nürnberg, devenit celebru pentru metodele cu care ,,repară” picioarele unor fotbaliști celebri

Claudiu Nagy este un nume foarte cunoscut printre fotbaliștii români, dar și în Germania, acolo unde locuiește de mai bine de trei decenii   A...

Ploile abundente – probleme și oportunități Aquatim

Precipitațiile masive din această perioadă au creat pe alocuri probleme, în special în zonele periurbane și rurale. În unele cazuri, sistemul de canalizare al...

Citește și :