„Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cucuteni”, care aduce în atenția publicului cea mai importantă colecție de artă preistorică din răsăritul Europei – FOTO-VIDEO

51

Expoziția temporară intitulată “Apogeul artei preistorice europene – Cultura Cututeni” este deschisă la Muzeul de Artă din Timișoara în perioada 18 mai – 1 octombrie.

Vizitatorii vor putea admira capodopere ale artei decorative și figurative ce aparțin Culturii Cucuteni, obiecte de podoabă și cult, cu o vechime de 5500 – 7000 de ani. Printre cele 200 de exponate se numără celebrele “Hora de la Frumușica”, “Soborul Zeițelor” și “Sfânta Familie” de la Poduri, complexele de cult de la Ghelăiești.

“Cea mai cunoscută cultură eneolitică de pe actualul teritoriu al României și totodată cea mai spectaculoasă din întreaga Europă, parte a complexului cultural Precucuteni-Cucuteni-Tripolye, a cunoscut o perioadă de înflorire de aproximativ un mileniu și jumătate, între 5000-3500 î.H. și a cuprins Moldova, nord-estul Munteniei și sud-estul Transilvaniei, fiind identificată, în perioada de maximă expansiune, pe o suprafață de peste 150.000 de kilometri pătrați. Primele vestigii au fost descoperite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea și de atunci au fost cercetate mai multe așezări aparținând acestei culturi, altele fiind în curs de cercetare. Cultura Cucuteni impresionează printr-o admirabilă ceramică pictată în două sau trei culori – alb, roșu și negru – principalul motiv decorativ fiind spirala, reprezentată în diverse combinații și dispusă în registre de o remarcabilă simetrie și ritmicitate”, transmit reprezentanții Muzeului Național de Artă din Timișoara.
Expoziția a ajuns la Timișoara în urma unei colaborări cu Complexul Muzeal Național Neamț, Academia Română – filiala Timișoara și Universitatea Politehnică Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.

Sursa: http://www.radiotimisoara.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ