Aplicația „STOP AMBROZIE” nu e pe placul timișenilor. Doar câteva zeci de sesizări înregistrate 

36

În anul 2020, Consiliul Județean Timiș anunța că începe o luptă aprigă împotriva ambroziei. A creat atunci aplicația „STOP AMBROZIE”, unde timișenii pot sesiza prezența plantei. Însă puțini oameni au ales să o folosească.

Potrivit datelor furnizate de CJ Timiș, în 2021, pe platfomă au fost depuse 37 de sesizări, iar anul acest doar două! Asta deși planta a început să crească și legea impune autorităților și proprietarilor privați de terenuri să o distrugă până în 30 iunie.

Cele mai multe sesizări au făcut referire la terenuri din Timișoara – 15, Dumbrăvița – 6 și Moșnița Nouă – 6.

Sesizările de anul acesta au vizat 2 terenuri din Timișoara. Acestea au fost înaintate către Primăria pentru intervenție.

Însă procesul este unul greoi. Polițiștii locali și funcționari din Direcția de Mediu a PMT verifică starea terenurilor, apoi somează proprietarii să le igienizeze. Urmează noi verificări și, dacă nu s-au luat măsuri, se aplică amenzi. Și nu sunt deloc mici. Sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Numai anul acesta, autoritățile din Timișoara au identificat 358 de terenuri proprietate privată infestate cu buruiana ambrozie și 91 de terenuri care aparțin domeniului public sau Statului Român.

LĂSAȚI UN MESAJ