Apar mai multe cazuri de pestă porcină în Timiș

425
gripa porcina

Medicii veterinari din Timiș au descoperit încă două cazuri de pestă porcină africană în județul Timiș. A fost confirmat virusul la un porc dintr-o gospodărie în localitatea Bârna, iar un cadavru de animal infectat a fost găsit pe câmp, în zona aceeași localități.

Polițiștii și medicii veterinari au deschis o anchetă pentru a afla de unde provin porcii.

„A fost stabilită zona de protecţie din jurul focarelor de boală, cuprinzând teritoriul localităţilor Bârna, Jureşti, Boteşti, Sărăzani, Pogăneşti, Botineşti şi Drinova şi respectiv zona de supraveghere din jurul focarelor, ce cuprinde localităţile Săceni, Traian Vuia, Surducu Mic, Fârdea, Hăuzeşti, Crivina, Criciova, Cireşu, Măguri, Tapia, Lugojel, Lugoj, Hezeriş, Valea Lungă Română, Sudriaş şi Jupani.

Au fost efectuate şi încă se află în desfăşurare inspecţii sanitare veterinare în exploataţiile cu porcine din zona de protecţie şi respectiv zona de supraveghere”, au transmis reprezentanții DSVSA Timiș.

În aceste zone este interzisă scoaterea sau introducerea fără aprobare scrisă din partea autorităţii sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană a porcilor vii, cărnii de porc, produselor din carne de porc, furajelor, a gunoiului de grajd rezultat de la porcine.

„Orice mişcare din exploataţii (gospodării), a porcinelor vii, poate fi permisă numai dacă aceste porcine sunt identificate prin crotali auriculare aplicate de către medicul veterinar din comună şi sunt însoţite de formulare sanitare veterinare de mişcare a animalelor vii.

Orice caz de moarte, îmbolnăvire sau suspiciune de boală, la animale în general şi la porcine în special, trebuie imediat, conform legii, adusă la cunoştinţa medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală, sau medicilor veterinari oficiali ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş. La fel, găsirea de cadavre provenite de la porci domestici sau mistreţi”, mai spun autoritățile.

Cetăţenii trebuie să știe că nu au voie să cumpere porci şi carne de porc din locuri neautorizate și fără acte de provoniență – documente sanitar-veterinare.

LĂSAȚI UN MESAJ