„Anul trotuarelor” sau anul cârtițelor? FOTO-VIDEO

122

Poate cei tineri nici nu mai țin minte unele întâmplări din vechimea orașului. Hai să le readucem în memorie. Cu peste un deceniu în urmă sau poate chiar două în urmă un foarte simpatic viceprimar al orașului după un an de reparat străzi așa cum s-a putut cu economie de materiale a decretat foarte rituos și plin de sine „Anul viitor va fi al trotuarelor”.

Și de atunci cei mai răbdători timișoreni se îmbată cu apă rece ca să vadă minunea. Când va fi anul trotuarelor? Sigur că viceprimarul, ajuns între timp parlamentar, a uitat ce a promis. Între timp a ieșit la pensie și a uitat total ce a promis. Că doar este politician. Alți dușmani politici au scornit vorbe pe seama lui, pe care nu le credem dar poate o fi ceva? Gurile rele au interpretat „anul trotuarelor” ca fiind anul în care acestea vor fi distruse nicidecum reparate! Dar sigur e doar o invidie a celor ce atunci erau în opoziție.

Prin toamna anului 2019 a început o mare ofensivă de îngropare sub paviment a diverselor utilități publice. Mare bucurie pentru cei naivi ce credeau că acesta va fi prilejul potrivit de a repara trotuarul. Speranțe deșarte. Nici pomeneală să se acopere șanțurile făcute. Așa stau de jumătate de an. De fapt ca să fim corecți au fost acoperite șanțurile. Cu pământ ce peste iarnă s-a transformat în noroi. Și acum mai stau stivuie dalele ridicate pe la colțuri de stradă.

Un alt prilej ratat de a repara câte ceva la trotuare a fost momentul borduriadei din iarnă. Sau mai reparat ceva drumuri, au mai fost tăiați câțiva copaci s-au schimbat borduri din mozaic solid sau beton ferm cu altele dintr-un material de consistența mămăligii ce deja se dezintegrează după câteva ploi de parcă ar fi făcute din rumeguș. Dar nici atunci nu a îndrăznit nici o firmă să repare și trotuarul afectat de lângă bordură. Exempele nici măcar nu mai trebuie arătate în mod explicit. Toată lumea le vede în drumurile zilnice.

Timișorenii cred că orașul aparține doar automobiliștilor. Cei ce au statut de pietoni sunt ca un fel de paria. Nu au drepturi nu sunt văzuți, nu sunt auziți ca cetățenii de categoria a patra. Cei mai mulți se întreabă de ce mai plătesc impozite ori taxe.

Acum a pornit o nouă crucuadă impotriva celor ce merg pe picioare. În loc să se termine ce era început cu luni în urmă a început un nou front. Se sparge totul. Cel mai nou trotuar luat în colimator de cei cu distrusul este în plin centru prin fața magazinului Materna. Dar și în multe alte locuri.

Tot traseul din fața parcării cu plată ce ține locul fostului Comisariat militar este ciuruit cu găuri ca de cârtiță. De fapt a fost o cârtiță mecanică cu zeci de cai putere. Se pregătește ceva. Important e ca anul 2021 să nu ne prindă tot cu trașeele pietonale pline de gropi cu noroi.

La fel stă treaba cu parcurile orașului. Acesta se tot repară an de an. Se mai vede câte ceva. Dar insuficient. În parcurile Brătianu și cel Civic închise nu se vede nici o mișcare. Adică aproape nici o mișcare.
În spatele hotelului Continental un harnic lucrător se mișca alene cu o lopată. Câțiva pași mai încolo unii sprijineau coada câte unei lopeți cu râvna unor păznici de scumpe odoare. Nu le scăpau deloc din vedere. Peste drum, în parcul cu numele ilustrului liberal, nici o mișcare. O simplă panglică de plastic fâlfâia în vânt precum li se fâlfâie unora de nevoile orașului.

LĂSAȚI UN MESAJ