14.1 C
Timișoara
sâmbătă 18 mai 2024

Ani grei de pușcărie pentru câteva nume celebre din politică și din lumea afacerilor

Verdict final în dosarul „Ferma Băneasa”: omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la șapte ani de închisoare, israelienii Benjamin Steinmetz și Tal Silberstein au primit câte cinci ani de închisoare, Prințul Paul – trei ani și patru luni, Dan Andronic – trei ani.

Pedeapsa Prințului Paul este cu executare, ca și a lui Truică și a israelienilor Steinmetz și Silberstein.

În acest dosar, trimis în judecată de Secția Brașov a DNA în mai 2016, procurorii susțin că este vorba despre „infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Al României Paul Philippe.

Pe de o parte, inculpatul Paul Philipe Al României a cumpărat influența pe care inculpatul Truică Remus o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți.

Pe de altă parte, inculpatul Truică Remus a prezentat «afacerea» unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, constituind un grup infracțional, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe Al României le revendica în mod nelegal.

Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici.

Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi Și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011“.

Judecători: Andronic dădea consultanță grupului infracțional

În iunie 2019, Remus Truică a fost condamnat la patru ani de închisoare în acest dosar. Potrivit motivării deciziei judecătorilor de la Curtea de Apel Brașov, „probele de la dosar confirmă faptul că inculpatul Andronic Dan Cătălin a participat la două sau trei întâlniri cu mai multe persoane, la sediul societății de avocatură Țuca, Zbârcea și asociații, în care s-au discutat aspecte legate de derularea contractului de cesiune încheiat în anul 2006 între Reciplia SRL și Al României Paul Philippe (…).

Inculpatul Andronic Dan Cătălin își justifica prezența la aceste întâlniri exclusiv prin relația de prietenie a sa cu inculpatul Tal Silberstein, fără să obțină vreun avantaj patrimonial din acest proiect. (…)

Din probe rezultă că inculpatul Andronic Dan Cătălin era consultat de regulă în cazul în care în presă apăreau articole negative la adresa societății Reciplia SRL ori la adresa inculpatului Al României Paul Philippe, cerându-i-se părerea cu privire la eventualul drept la replică“.

Totuși, mai notează judecătorii în motivare, „nu rezultă din nicio probă că prin publicarea unor articole în ziar ori prin oferirea de consultanță în domeniul relațiilor cu publicul inculpatul Andronic Dan Cătălin ar fi urmărit să ajute sau să înlesnească săvârșirea unei infracțiuni de trafic de influență“. Astfel, în fond, Andronic a fost achitat.

 

Sursa: newsweek.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Alte subiecte :

Citește și :