18 C
Timișoara
joi 28 martie 2024

An nou, promisiuni vechi! Ce se întâmplă cu marile proiecte din Timiș și Timișoara

Suntem la început de an, iar multe dintre promisiunile noilor administrații, județene și locale, sunt în același stadiu în care erau și în 2020. Pașii în realizarea marilor proiecte se fac greu. Astfel, anul 2021 prinde Timișoara fără centură, fără stadion modern, fără sală polivalentă și fără un spital nou.

Timișoara, spital municipal nou?

Despre construirea unui nou spital municipal în Timișoara au vorbit toate administrațiile care s-au perindat la conducerea urbei. Nevoia este mare, secțiile unității sanitare fiind împrăștiate în mai multe clădiri din zone diferite ale orașului. Deși fosta conducere a Primăriei Timișoara a inițiat un studiu de fezabilitate pentru un nou spital municipal, la început de 2021 aflăm că actuala administrație nu agreează această variantă și regândește proiectul. Foarte multe detalii nu există însă.
„Eu, în continuare, cred că avem nevoie de un nou spital municipal în Timișoara. Suntem acum peste tot, în 13 locații diferite, în clădiri care nu mai corespund standardelor actuale. Am discutat despre asta la București, cu noul Guvern, și sper să avansăm. Ce ne trebuie acum este un studiu de fezabilitate, pentru asta așteptăm noul buget. Vom face un studiu de fezabilitate pentru noul spital și atunci putem să accesăm și finanțare. Nu cred că varianta propusă de fosta administrație, de extindere la Clinicile Noi – Parcul Botanic, este o soluție pe termen lung”, a declarant Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

În campania electorală din vara anului trecut, Fritz susținea că a găsit terenul ideal pentru construirea noului spital. Este vorba despre patru hectare de teren viran în Calea Aradului, la intersecția cu strada Grigore Alexandrescu, în vecinătatea Universității de Agronomie și Medicină Veterinară a Banatului.

„Pe acest teren vom face un nou spital. Timișoara are nevoie de acest spital. De zeci de ani nimic nou, alergăm de la o secţie la alta. Cea mai veche clădire a Municipalului e construită în 1735. E clar că nu putem merge cu această structură spitalicească. Nu sunt primul care vorbește despre un nou spital. Avem şi un monument al promisiunilor goale, acea clădire gândită din 1994, clădirea abandonată de pe Torontalului. E simbolul ruşinii pentru clasa politică, simbolul falimentului sistemului. Cine vine după opt ani de mandat, cu trei luni înainte de alegeri, să ne spună ce putem face cu acea clădire nu poate fi credibil”, a declarant atunci, Dominic Fritz.

Acum, primar cu acte regulă, Fritz nu a mai menționat nimic despre această locație.

Proiectul gândit de fosta administrație presupunea extinderea actualului spital cu patru corpuri, pe o suprafață din Parcul Botanic. Strada Gheorghe Dima ar fi fost reconfigurată, la fel și trotuarele, pentru ca în subteran să se construiască o parcare cu 600 de locuri.

Prin proiect s-a prevăzut, în adiacența străzii Gheorghe Dima, o subtraversare pentru pietoni și bicicliști pe sub parterul corpului existent în regim D+P+2E+M, deoarece în această porțiune de teren trotuarul existent are doar 1,9 metri și nu poate fi lărgit din cauza prospectului stradal. Această soluție tehnică s-a adoptat în scopul protejării și evitării pericolelor pentru pietoni și bicicliști. De asemenea, prin proiect s-a prevăzut un pasaj subteran care subtraversează strada Gheorghe Dima, prevăzut cu scări fixe și scări rulante la ambele capete, în vederea asigurării fluenței circulației pietonale între pietonalul Mărășesti și piațeta spitalului, respectiv cu nivelul 1 al parcării subterane. Costul proiectului ar fi fost de aproximativ 300 de milioane de lei.

Rămâne de văzut cu ce propunere va veni noua administrație și, mai ales, când…

Sala polivalentă, un mic pas înainte

Sala polivalentă de 16.000 de locuri a fost motiv de dispută între fostele administrații ale județului Timiș și municipiului Timișoara. La început de an a fost însă făcut un pas înainte în realizarea proiectului, sala fiind construită de Compania Națională de Investiții.

Sala polivalentă de 16.000 de locuri de la Timișoara a ajuns la finalul procedurilor de licitație pentru proiectare (studiu de prefezabilitate și studiu de fezabilitate). A fost depusă o contestație împotriva rezultatului procedurii și raportului procedurii, iar în acest moment se așteaptă rezultatul contestației la CNSC, anunță Cătălin Iapă, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării.

Termenul până la care CNSC trebuie să finalizeze judecarea contestației este 15 ianuarie 2021, iar în funcție de rezultat se vor face pașii necesari în continuare. „La licitație a fost un interes mare, concurând 12 asocieri pentru a câștiga contractul. Întrebând la CNI, în desele discuții avute pe acest subiect, de ce durează așa de mult evaluarea ofertelor, licitația fiind începută din data de 8 aprilie 2020, îmi răspundeau că numărul mare de participanți la licitație presupune mai mult timp de analiză”, mai spune Iapă.

Sala polivalentă va fi construită de Compania Națională de Investiții cu fonduri guvernamentale de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administrației. La finalizarea lucrărilor, va fi predată pentru exploatare către Primăria Municipiului Timișoara.

Stadionul nou, calendar de realizare

Stadionul nou este un alt obiectiv care ar trebui să prindă contur în 2021. Acesta va înlocui bătrâna arenă „Dan Păltinișanu”, aflată în proprietatea Consiliului Județean Timiș și care, așa cum se știe, va fi demolată. Pentru viitorul stadion, construit tot de Compania Națională de Investiții, a fost făcut un studiu de prefezabilitate, cu patru variante, fiind alese două care vor fi transformate în studiu de fezabilitate.
„Se lucrează la studiul de fezabilitate. Pe la finalul lunii mai ar trebui să fie finalizat, iar în iunie se poate propune în Guvern aprobarea alocării banilor pentru construirea stadionului. Astfel, în vară sau toamnă se poate începe procedura de achiziție pentru  proiectare și execuție. Trebuie să ținem cont de condițiile bugetare și să facem lobby în continuare pentru susținerea acestui calendar. Facem front comun cu Primăria Timișoara pentru cele două obiective.

După aprobarea hotărârii de Guvern privind finanțarea, vom începe procedurile pentru demolarea stadionului. Dacă hotărârea de Guvern se aprobă în iunie, atunci, din iulie, putem începe achiziția pentru contractarea acestei lucrări de demolare a stadionului”, a declarat Alin Nica.

Operațiunea de demolare ar putea costa între 1,5 și 2,5 milioane de lei, fondurile provenind din bugetul județului.  

Și primarul Timișoarei a declarat că zona stadionului trebuie regândită, și aici autoritățile trebuie să-și dea mâna.

„Sunt două obiective (n.r.: sala polivalentă și stadionul) care vor fi construite de CNI. Stadionul aparține Consiliului Județean Timiș.
Sala polivalentă este a noastră, pe terenul nostru. Și pentru Alin Nica, și pentru mine este clar că aceste investiții trebuie văzute împreună.
Toată zona trebuie regândită. Acolo vom avea niște străzi noi, trebuie să ne gândim la noi funcțiuni: hotel, parcări, spații verzi. CNI face doar construcția în sine și nu se interesează de ce e în jur. E important să avem o viziune integrală”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Prețul construirii noului stadion trece de 100 de milioane de euro. După ce va fi gata, autoritățile spun că va fi operat de o firmă privată care să organizeze și evenimente pe arenă.

A început digitalizarea și reorganizarea în CJ Timiș

Digitalizarea și reorganizarea Consiliului Județean Timiș sunt promisiuni ale noului președinte, Alin Nica. Iar procesul a început deja. Primul pas a fost achiziționarea unui abonament de tip „drive”, care ține loc de „plimbat de mape” și elimină lacunele de comunicare.

„Nu mai vrem să plimbăm mape între compartimente, fapt care duce și la un consum mare de hârtie, și vrem și eficiență. Am achiziționat un abonament pentru a avea o comunicare direct pe lucrări — este un abonament electronic tip „drive”. Aici are acces fiecare departament, poate să introducă date, se văd intervențiile, problemele care apar. Astfel, nu mai există lacune de comunicare care au dus la întârzieri în elaborarea actelor sau la refuzul de a elabora anumite acte pentru că unele compartimente nu au discutat între ele”, a declarant Alin Nica, președintele CJT.

„Drive”-ul funcționează deja. Nica ne-a dat și un exemplu despre cum acesta a dus la eficientizare. Pentru rezervarea unor săli din Palatul Administrativ munceau două persoane. Acum, rezervările se fac electronic, iar cei doi angajați au primit alte atribuții.

În ceea ce privește reorganizare Consiliului Județean Timiș, procesul este mai greu. Evaluarea personalului durează foarte mult și abia apoi, spune liderul CJ Timiș, se poate creiona o nouă organigramă.
„Vom avea o nouă organigramă, după evaluarea personalului. Vrem să facem o evaluare după competență, care să ne arate care este zona din CJT ce nu este utilizată la potențial maxim sau care sunt zonele unde se suprapun competențele mai multor  departamente. Acum avem 20% posturi vacante. Nu vrem să creștem personalul din Consiliul Județean, nu am în vedere extinderea organigramei. Dacă sunt zone unde putem reduce cheltuielile de personal, le vom reduce”, a mai explicat Alin Nica.

Dorința președintelui CJT era ca instituția să aibă o nouă organigramă la final de ianuarie, dar acest lucru nu este posibil pentru că fiecare angajat trebuie evaluat în parte.

În aparatul propriu al administrației județene muncesc 267 de oameni. Salariile nu sunt deloc de neglijat! Personalul de conducere are lefuri de bază cuprinse între 13.500 și 16.600 de lei. Funcțiile de execuție sunt remunerate cu salarii brute ce încep de la 11.200 și ajung la 12.900. Vorbim aici despre consilieri superiori.

Toți cei 267 de angajați primesc anual vouchere de vacanță în valoare de 1.450 de lei/persoană și normă de hrană de 4.160 de lei/persoană.

 
 

Alte subiecte :

Undă verde pentru construirea unui spital nou în Timișoara

Dominic Fritz, primarul Timișoarei și Mehita Fanny Sylla, Manager Regional, Banca Mondială - Corporația Financiară Internațională (International Finance Corporation, IFC) au...

Traseu aplicativ pentru copii, dresaj canin de Ziua Jandarmeriei, dar și Ateliere de Creație, Teatru de Păpuși și competiție de șah, în Iulius Town

Imaginația este una dintre aptitudinile pe care cei mici o pot modela până când nimic nu li se va mai părea imposibil, iar orice...

Citește și :