Amenzi de 100.000 lei în „Legea defăimării”. Reacţii dure: e „legea pumnului în gură”!

79

Mâine, vot final în Camera Deputaților pe „Legea defăimării”. Sunt reacţii dure din partea unor partide ca PNL şi Mişcarea Populară: „Legea lui Dragnea, legea pumnului în gură”!

Plenul Senatului a adoptat pe 7 octombrie proiectul legislativ privind promovarea demnităţii umane şi toleranţei faţă de diferenţele de grup iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, care prevedea ca defăimarea socială să fie sancţionată cu amendă de la 1000 la 30.000 lei, dacă vizează o persoană fizică, respectiv cu amendă de la 2000 la 60.000 lei dacă vizează un grup social, precizează HotNews.

Grupul social se defineşte astfel: „categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trăsături de gen, vârsta, rasa, religie, origine etnică, limba maternă, tradiţii culturale, orientare sexuală, origine socială, avere, dizabilităţi, boala cronică necontagioase sau infecţie HIV/SIDA.”

Potrivit textului legii, defăimarea socială este: „fapta sau afirmaţia prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartanentei sale la un anumit grup social”.

„Comisia Juridică și Comisia pentru Drepturile Omului din Camera Deputaților au dat raport favorabil legii președintelui PSD, Liviu Dragnea, privind defăimarea socială, și a mărit amenzile de la 60.000 lei la 100.000 lei. Legea se va aplica tuturor cetățenilor care se exprimă în mod public, inclusiv pe rețelele de socializare.

Să luăm afirmația: „Dragnea este condamnat penal pentru fraude la referendum„. Liviu Dragnea o poate considera defăimare, pentru că nu există, încă, o condamnare definitivă, iar cine va face această afirmație riscă să plătească 100.000 de lei, pentru că Dragnea aparține „grupului social” care a gestionat organizarea referendumului, grup social ce poate fi cu dibăcie avocățească încadrat în lege”, explică Mișcarea Populară.

„Proiectul de lege al președintelui PSD, Liviu Dragnea, prin care se dorește restrângerea libertății de expresie și a libertății cuvântului reprezintă un atac la drepturile și libertățile fundamentale ale românilor, drepturi și libertăți câștigate cu sânge în decembrie 1989.

Proiectul, susținut de coaliția informală PSD-UNPR-ALDE, nu este decât o tentativă de reinstaurare a cenzurii în România, totul în numele ideologiei marxismului cultural. Legea cenzurii, ce se dorește a fi un instrument al reprimării libertății de expresie și al libertății de conștiință se va transforma într-un Gestapo al minților„, afirmă liberalul Daniel Gheorghe.

1 COMENTARIU

  1. Extern, nu poate trece neobservata iuţeala cu care românilor li se ciunteşte libertatea imediat dupa închiderea dosarului Contrarevolutiei teroriste. Inexplicabil, dupa ce a fugit de la guvernare PSD ignora inventivitatea tineretului Facebook, uitând dezastrul de la prezidentiale. Cine invârte conturile cu furca, se joaca si cu cifrele amenzilor. Literar, depinde de avocati daca parlamentarii, ministrii, blondele din bancuri, prefectii, primarii, smecherii si interlopii sunt grupuri sociale.

LĂSAȚI UN MESAJ