Alexandru Rafila în vizită la Timișoara VIDEO

137

Alexandru Rafila a sosit vineri dimineață la Timișoara, prima oprire fiind la Institutul de Boli Cardiovasculare de la Pădurea Verde.

Ministrul Sănătății a vizitat și Spitalul Județean unde i s-au prezentat robotul da Vinci folosit în procedurile de chirurgie robotică.

Tot aici, ministrul Sănătății a participat la lansarea proiectului de digitalizare a spitalului, apoi a vizitat compartimentul AȚI de la Casă Austria.

„Este clar că, pe lângă cele trei institute existente deja, al patrulea, cel de la Timișoara, este necesar și sper ca cei care lucrează la actualizarea fostului studiu de fezabilitate, care a expirat în urmă cu doi ani, să reușească să rezolve acest studiu și să țină cont de realități și să depună un studiu de fezabilitate care să intre pe lista proiectelor spitalicești care intră în procedura de evaluare, mai ales că discutăm de o patologie prioritară, impactul cancerului la nivel global este extrem de mare.”, a declarat Alexandru Rafila, la Timișoara.

„Niciun proiect care nu are SF nu este eligibil, pentru că nu ai ce să alegi, din moment ce nu există un astfel de studiu, dar e important că a existat un astfel de studiu, el a expirat în 2019, avea o valoare de circa 130 de milioane de lei și chiar pe o creștere de 40% a costurilor, generată de modificările de natură economică la care asistăm, cred că ar menține eligibilitatea unui astfel de proiect, dar proiectul trebuie să fie gândit, dimensionat în funcție de nevoi și să fie realist din punct de vedere al costurilor, așa cum sunt ele în momentul de față.”

„Voi propune acest lucru, pentru anul viitor, să se dea drumul la finanţarea chirurgiei robotice, mai ales că este un program care a funcţionat până în urmă cu câţiva ani. Am văzut la lucru câţiva roboţi digitali din România, un robot de tip da Vinci şi chiar era un pacient cu o problemă foarte serioasă, o anumită neoplazie, care beneficia de intervenţia robotică.”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Sursa: https://www.televiziunea-medicala.ro/alexandru-rafila-in-vizita-la-timisoara/

LĂSAȚI UN MESAJ