Alertă! Ouă contaminate cu insecticid pe mesele românilor

250

Este alertă în ţară, după ce ouă contaminate cu insecticid au ajuns pe mesele românilor. Este vorba despre fipronil, o substanţă aflată în centrul unui scandal mondial şi interzisă în cazul animalor crescute pentru vânzare şi consum. Din ferma aflată în judeţul Teleorman au ajuns la vânzare în magazine din Bucureşti, Teleorman şi Olt peste o sută de mii de ouă cu probleme.

Cel puţin 100 de mii de ouă din lotul contaminat cu fipronil au ajuns pe mesele românilor din Bucureşti, Teleorman şi Olt.

De la ferma de păsări din Drăgăneşti-Vlaşca plecau zilnic maşini care aprovizionau cu ouă principalele pieţe din Bucureşti, dar şi din alte mari oraşe ale ţării.

Nu se ştie câte ouă contaminate au intrat, cu adevărat, în consum. Ferma funcţionează de peste 20 de ani. Iar primul control care urma să depisteze această substanţă a avut loc în luna noiembrie a anului trecut. Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat probe, iar analizele au confirmat prezenţa fipronilului într-un lot de peste patru milioane de ouă. O parte din lotul găsit cu probleme a fost deja distrus. Iar inspectorii sanitar-veterinari au interzis vânzarea.

Fipronilul este o substanţă folosită împotriva insectelor din locuinţă şi pentru deparazitarea animalelor de companie. Utilizarea ei este interzisă prin lege în cazul animalelor crescute pentru vânzare. Dacă este ingerat în cantităţi mari, fipronilul poate afecta tiroirda, rinichii şi ficatul.

Citește mai mult pe observator.tv

LĂSAȚI UN MESAJ